Hogyan befolyásolja a kék fény az alvásunkat?


A kék fény hatása testünkre

Nem mindegy milyen fény vesz körül minket.
A mesterséges kék fény például komoly egészségügyi problémákat tud okozni, többek között krónikus fejfájás, alvás problémák, száraz szemek, makuladegeneráció, cirkadián ritmus zavar (későbbiekben több szó lesz róla) melyből krónikus gyulladás alakulhat ki. Ilyen magas energiájú kék fényt bocsátanak ki a telefonok, TV, számítógép képernyője, LED lámpa, stb.
A folyamatos kitettség ezeknek a gyulladást okozó fényeknek felgyorsítja a szervezetben a modernkori betegségek megjelenését, mint Pl: cukor betegség, rák, izületi gyulladás, szív betegségek, magas vérnyomás…

a-kek-feny-hatasa-szervezetunkre


A cirkadián ritmus mondhatni szervezetünk 6. érzéke(látás, szaglás, tapintás, hallás ,ízérzékelés+ cirkadián ritmus) bár erről a rendszerről már régóta tudunk, ennek ellenére csak most 2017-ben kapott 3 tudós Nobel díjat: Jeffrey Hall, Michael Rosbash és Michael Young. A tudományos kísérletek melyeket elvégeztek, már régóta figyelmeztet, hogy ez a köztudatban kevésbé ismert szervrendszerünk (belső óra vagy cirkadián ritmus) nagyon fontos része az egészség megőrzésének.
Egyszerűen megfogalmazva a cirkadián ritmus (az agyban van a központja) érzékeli a környezetből bejővő jeleket mint Pl: fény, sötétség ,fény típusa (frekvenciája) és  ezek alapján cselekszik.

Egy egyszerű példa erre: Ha naplemente után felcsukod a lámpát a szemeden keresztül ez azt az üzenetet közli hogy kelj fel, nappal van. Így a szervezet elkezd kortizolt termelni ,hogy ébren maradhass. Ez nem is lenne baj, ha nem lennénk alvó teremtények. De mivel az alvás az egyik legfotosabb része a szervezet, sejtek megújulásának és a régi, rossz sejtek lecserélésének, ezért kritikus jelentőségű az alvás minősége.

A mesterséges kék fény mindezek mellett még sok más káros folyamatot képes elindítani a szervezetben. A modern világban szinte lehetetlen ezek elől elmenekülni, ezért érdemes ellenük védekezni. A szemen keresztül bejövő fényeket érzékeli az agyunk, ezért nem mindegy milyen fénynek van kitéve este és napközben is.

Az egyik jelentős negatív hatása az esti fényeknek, hogy az ún. melatonin (alváshormont) nem engedik felszabadulni a szervezetben mely felelős a pihentető, mély alvásért, hogy másnap frissen energiával telve ébredhessünk.   
Rengeteg tanulmány jelent már meg ezzel kapcsolatban, hogy mihez vezet a cirkadián ritmus zavara.
  

Szóval, ha helyre akarod tenni ezt a nemkicsit fontos tényezőt ( cirkadián ritmus ), melynek egyik legfontosabb eleme a fény érdemes odafigyelni arra milyen fényt engedsz meg, hogy
a szemedbe jusson. Aki nem úgy él, mint az ükapáink: napfelkeltekor kel, naplementekor fekszik , annak érdemes úgymond meghackalnie a környezetét.
Ezért alkottuk meg ezeket a szemüvegeket, hogy önnek ne kelljen visszamennie az őskorba ahol csak tüzet használtak, ami köztudottan nem áraszt kék fényt, hanem egyszerűen csak felveszi szemüvegünket és védve van a mesterséges káros kékfénytől nappal és éjszaka is. Jó, ha tudod  a mai energiatakarékos világításrendszerben szinte minden eszköz hatalmas mennyiségű kék fényt bocsájt ki (tablet, PC, TV, telefon, energiatakarékos izzók, stb)

A gyerekek szeme különösen veszélyeztetett, az ő szemük még a fejlődés szakaszában van, így arra még jobban hatással van.
Ezért nem csoda hogy kínában 95% a szemüvegességi arány a teenagerek körében, és minden országban nő a szembetegségek száma.A következő fejezetekben mélyeben belemerülünk a cirkadián ritmus működésébe a napfény esszenciális szerepébe.

Ha elolvasta ezt a cikket és már most szeretne cselekedni, próbálja ki az Iris software-t vagy az f.luxot mely képes a napszaknak megfelelő fényre beállítani a számítógépe vagy telefonja képernyőjét.

Referencia:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734149/

https://www.health.harvard.edu/press_releases/light-from-laptops-tvs-electronics-and-energy-efficient-lightbulbs-may-harm-health

https://www.mnn.com/health/fitness-well-being/stories/night-owls-may-die-sooner

https://www.scientificamerican.com/article/q-a-why-is-blue-light-before-bedtime-bad-for-sleep/

http://theconversation.com/harvard-study-strengthens-link-between-breast-cancer-risk-and-light-exposure-at-night-75171

https://www.nigms.nih.gov/education/pages/Factsheet_CircadianRhythms.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5142605/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5694588/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015754/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5017821/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3689169/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2717723/

https://www.webmd.com/sleep-disorders/news/20170619/is-blue-light-bad-for-your-health

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/05/05/blocking-blue-light.aspx

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/09/07/steep-cost-of-sleep-deprivation.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5473809/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5299389/

https://www.nature.com/articles/s41514-017-0010-2

https://www.nature.com/articles/pr2005820