Hogyan válassz megfelelő kék fény szűrős szemüveget, ami tényleg védi a szemed?


A kék fény szűrős szemüveg egyre népszerűbb azok körében, akik sok időt töltenek az elektronikus készülékek előtt. A kék fény ugyanis káros hatással lehet a szem egészségére, és hosszú távon súlyos problémákat okozhat. Ezért fontos, hogy megfelelő szemüveget válasszunk, ami tényleg védi a szemünket.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a megfelelő kék fény szűrős szemüveg kiválasztásakor?

A megfelelő kék fény szűrős szemüveg kiválasztása több szempontot is magában foglal. 

1.Először is, fontos, hogy a lencse mennyi és milyen kék fényt blokkol.
Fontos: Manapság sok helyen vásárolhatunk monitorszemüveget, gamerszemüveget viszont ezek többnyire ÁTLÁTSZÓ lencsét használnak. Sajnos az ilyen típusú kék fény szűrő lencsék teljesen hasztalanok. Mivel csak a 400 nanométertől – 420 nanométerig terjedő kék fényt blokkolják. A mai modern képernyők és LED lámpák 450 nanométer hullámhosszú kék fényt bocsátanak ki.  

Egy jó kék fény szűrős lencse csökkenti vagy teljesen blokkolja ezt a 450 nm fényt.

Webshopunkban csak ilyen szemüvegeket forgalmazunk!

2.Másodszor mikor akarjuk használni a kék fény védős szemüveget.

  1. A napközben ajánlott szemüveg halványsárga vagy sárga lencséjű. (Ezek 40-60% kék fényt blokkolnak)
  2. Estére naplemente után narancs vagy piros lencsés kék fény blokkló szemüveg ajánlott. (90-100% kék fényt blokkol)
Milyen szempontokat kell figyelembe venni a megfelelő kék fény szűrős szemüveg kiválasztásakor?

Miért fontos a kék fény szűrős szemüveg használata?

Az elektronikus készülékek kijelzői által kibocsátott kék fény az egyik legveszélyesebb fényforrás a szemünk számára. Ez a fény áthatol a szemlencsén és a retina mélyebb rétegein keresztül jut be a szembe. Hosszabb távú expozíciója ártalmas lehet a szem egészségére, mivel hozzájárulhat a szemfáradtság, a fejfájás, a száraz szem, az éjszakai látás romlása, és akár a makuladegeneráció kialakulásához is. Olvasd el ezt is: Minden amit a kék fényről tudnod kell

Hogyan működik a kék fény szűrős szemüveg?

A kék fény szűrős szemüveg speciális lencsével van ellátva, amely blokkolja a káros kék fényt, és csak a szem számára hasznos spektrumot engedi át. Ez megvédi a szemet a túlzott expozíciótól, és csökkenti a szemfáradtság, a fejfájás és a száraz szem tüneteit. A kék fény szűrős szemüveg továbbá segít a jobb alvásban is, mivel csökkenti a szembe jutó kék fény mennyiségét, ami elősegíti az alvást és a melatonin (alváshormon) kiválasztódását.

Tehát, ha sok időt töltünk az elektronikus készülékek előtt, érdemes fontolóra venni a kék fény szűrős szemüveg használatát, hogy megvédjük szemünket a káros hatásaitól.

Tudományos források:

  1. Stringham, J. M., & Stringham, N. T. (2017). Macular Carotenoids and Blue Light Photoprotection. Open Access Journal of Ophthalmology, 1(1), 00001.
  2. American Academy of Ophthalmology. (2021). Blue Light and Your Eyes. https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/blue-light-digital-eye-strain
  3. Chou, B. R., & Ng, M. Y. (2019). Blue light blocking for the treatment of digital eye strain. Asia-Pacific Journal of Ophthalmology, 8(6), 481–487. https://doi.org/10.1097/APO.0000000000000254

Jacsó Jakab
Jacsó Jakab

Szia, Jakab vagyok. Én és csapatom azért hozta létre ezt az oldalt, hogy segítsünk az egészséged optimalizálásában.
Személyi edző vagyok. Több mint 8 éve kezdődőtt el, hogy kutassak ebben a témában rengeteget olvastam és hallgattam orvosok, P.h.D és szakemberek írásait, szavát, és szenvedélyesen foglalkozom az egészséggel és a testünk funkcióival.
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni neked azokat a lépéseket, amelyeket megtehetsz a teljesítmény növelése és a modern betegségek gyógyítása, valamint a könnyű fogyás érdekében.

Articles: 24

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük