Állkapocs erősítés - A szép arc és fogak titka

Mi a Mewing magyarul? – A szép arc és fogak titka


A helyes nyelvtartás, más szóval “mewing” technika képes megváltoztatni a keskeny, hosszúkás arcot? Ebben a cikkben megvizsgáljuk Dr. Mike Mew, Dr. John Mew, Dr. Sandra Kahn és professzor Paul R. Ehrlich munkásságát. 

Többek között választ kaphatunk arra miért olyan gyakori mai társadalmunkban a fogtorlódás, ferde, görbe orr, beesett állkapocs, szájlégzés, horkolás, alvási apnoe.

Cikkünkben választ kap a következőkre:

 1. Hogyan tartsa helyesen a nyelvét a szájában
 2. Mi a helyes nyelési technika
 3. Miért lélegezzen orron keresztül mindig
 4. Hogyan befolyásolja a helyes nyelvtartás és szájtartás a fogunkat és állkapcsunkat
 5. Miért nem lelhető fel a természeti népeknél és az iparosodás előtt olyan koponya amelyiknél fogtorlódás, hosszúkás fej vagy keskeny állkapocs lenne megfigyelhető?
 6. Képek, akik a helyes nyelvtartás technikával jelentős változást értek el (előtte utána képek)
 7. A szoptatás jelentősége a csecsemők egészséges állkapocs- és fogsornövekedésében

Vágjunk is bele

Összefoglaló videó a mewing fontosságáról

Összefoglaló videó a gyakorlatokról annak, aki nem szeret olvasni (angol)

Mi a “Mewing” (megfelelő nyelvtartás-technika)?

A mewing megfelelő orális száj és nyelv tartás, amelynek célja a megfelelően kifejlődött arc, állkapocs és légutak, a pihenő nyelv helyzetének megváltoztatásával. A mewing segítségével a nyelvét úgy helyezi, hogy a szájpadláson pihenjen, és az izommemória részévé váljon, ami.

Sok ember természetesen a szájának tetején pihenti nyelvét. Azonban nem mindegy, hogy hogyan gyakorolja ezt, mivel az egész nyelvnek (az elejétől a végéig) a szájpadláson kell pihennie (ez a természetes pozíciója). Viszont a szájlégzés és a gyermekkori rossz szokások (ujjszopás, cumi, cumisüveg szoptatás helyett stb.) rossz nyelvtartást és helytelen fognövekedést, beesett állkapcsot idézhet könnyen elő, ami élete végéig befolyásolhatja kinézetét.

De van egy jó hír, a szokásokat meg lehet változtatni. Miután megtanuljuk a természetes nyelvtartás-technikát & helyes nyelést, helyes testtartást és az orrlégzést akkor elérhetjük, hogy genetikai potenciálunkból kihozzuk a legtöbbet.

“Genetikailag nagyon kevesen születnek arckoponya rendellenességekkel. Viszont a gyermekkori szájlégzés, tápszer a szopizás helyett, magas levegőszennyezettség (por), pépszerű babaételek, és egyéb faktorok negatívan befolyásolják arckoponyánk fejlődését, ami közvetlen kapcsolatban áll a légzőszervi betegségek megnövekedésével, mivel a légutak szűkülnek a lefelé növő állkapocs miatt és a szájlégzés kockázata is megnő, ami horkoláshoz, alacsony oxigén szintekhez és alvási apnoéhoz vezethet. – Dr. Sandra Kahn a helyes nyelvtartás úttörője.

orrlégzés és szájlégzés hatásai

A képen 10 éves fiú jóképű, majd átváltott szájlégzésre mivel születésnapjára egy hörcsögöt kapott amire allergiás lett és bedugult az orra. Ezért mindig a száján vette a levegőt.

Kép forrása: Dr. John Mew (arckoponya változások és a szájlégzés)

A nyelv a száj alján való tartása valójában olyan rendellenesség, amely destabilizálja az alsó (mandibula) és a felső állkapocs (maxilla) ellentétes erőit. Ennek eredménye a szájlégzés, az arc hosszabbodása, aszimmetrikus arc és rosszabb megjelenés.

Mielőtt megismernénk a részleteket, világossá kell tennem, hogy a “mewing” nem egy új divatos dolog a kozmetikában, hogy azonnal jobban nézzen ki. Inkább az, hogy a helytelen nyelvtartás és szájlégzés idővel megteszi a hatását. A mewing egyszerűen egy korrekciós technika, amelynek célja a nyelv és állkapocs tartás helyreállítása.

A témában íródott szakmai könyv (angol): Jaws: The Story of a Hidden Epidemic

Miért érdemes a nyelvtartást korrigálni?

 • Ha öntudatlanul a szája alján nyugtatja a nyelvét, és megfelelő nyelvtartást akar.
 • Ha szájlégző.
 • Ha az állkapocs beestt és javítani szeretné az arca küllemét.
 • Ha nehéz nyelni vagy légzési rendellenességei vannak.
 • Ha alvási apnoéja van.
 • Ha keskeny szájpadlása van, és fogtorlódása van.
 • Enyhe malokklúziója (két fogsor hibás záródása) van.
 • Magabiztosabban akar megjelenni, és korrigálni akarja az általános testtartását

Ki Dr. Mew?

Dr. Mike Mew egy fogorvos, Londonban képzett és ott működteti saját “fogszabályozó” klinikáját. Harmadik generációs fogorvos, aki fogorvosi képzését a dániai Aarhusi Egyetemen kapta, Birte Melsen professzor mentorálása alatt. Az 1990-es évek során Dr. Mike Mew gyakorló fogorvos volt a Londoni Királyi Kórházban.

Dr. Mike Mew apja, Dr. John Mew megkapta az engedélyt az ortotropika (jelentése: helyes növekedés) területének megkezdésére 1966-ban. Az orthotropics az orvostudomány egyik ága, amely azt a filozófiát követi, hogy az arcot kell kezelni, nem csak a fogakat. A mező jelentős átfedésben van a myofunkcionális terápia jelenlegi területével, egy holisztikus megközelítéssel, amely az arc és a száj rendellenességeit kezeli. Az orthotropicsot nemzetközileg is képviseli az Arcnövekedés-orientációs Nemzetközi Szövetség (IAFGG). Az elmúlt évtizedben a mewing technikát nagyrészt fia népszerűsítette.

A fogak rendellenes növekedése szintén az arc, állkapocs és nyelv tartásából adódik az ortotropika szerint. Ez kijavítható az arc és nyelv pihenési helyzetének korrigálásával.

Mai korunkban viszont gyakrabban alakulnak ki rossz szokások, mint az ipari forradalom előtt (helytelen nyelv és arctartás, szájlégzés, újszopás stb.…) ami hosszú távon képes megváltoztatni arcunk vonásait.

Ezen képeken jól látható, hogyan képes a szájlégzés a gyerekek arcszerkezetét megváltoztatni. 

A szokásaink, nyelvtartásunk és arctartásunk legjobban a gyermekkorban befolyásolja az arcunk fejlődését. 

Képek a The Cause and Cure of Malocclusion by Prof. John Mew könyvből véve.

Hogyan tartsa a nyelvét helyesen a szájában “Mewing”

A mewing a nyelv megfelelő testtartásáról szól. Dr. Mike Mew magyarázata szerint itt egy alapvető meghatározás:

“A mewing azt jelenti, hogy az egész nyelvét a szájpadláson pihenteti, amíg az öntudatlan nyugalmi helyzetté nem válik, amikor a száj be van zárva.”

Igen, valójában ennyi az egész. De sokkal könnyebb mondani, mint megtenni.

A helyes tartás annyit tesz, hogy a teljes nyelvnek a szája tetején kell lennie. Ez magában foglalja a nyelv hátulját is, tehát a nyelvnek illeszkednie kell közvetlenül a lágyék közé. Ez kezdetben akár fárasztó is lehet, mivel a nyelv izmai túl gyengék. Ha helyesen megy, akkor bizonyos nyomást kell éreznie az arc közepén, az állán, az állkapcsán és a szájban.

Az állkapocsra történő hatásait az alábbiakban mutatjuk be.

A nyelv nem a szájpadláson van, az arc lefelé nő!

Láthatja, hogy a nyelv nyugalmi helyzete hogyan befolyásolja az arc szögét.

A mewing először kissé furcsának tűnhet. Alapvetően át kell képeznie az agyát, hogy teljes mértékben átprogramozza a pihenő helyzetét a nyelvének. A nyelvtartást korrigálni nem mindig könnyű megváltoztatni, különösen, ha egész életében hibásan csinálta.

A jó hír az, hogy a hetekig történő tudatos gyakorlás után az izmok emlékezni fognak a begyakorolt helyes tartásra. Így sokkal könnyebb lesz. 

A nyelvtartás és a nyelés 

A helyes nyelvtartás mellett a nyelés és a megfelelő ivás-technika is fontos. A nyelés cselekedete révén akár 400g-600g erő is hathat a szájpadlásra. Ez az erő is hozzájárul a szájpadlás szélességéhez (szélesebb állkapocs) – és végül észrevehető változásokat hoz a megjelenésében.

A helyes nyeléshez egyszerűen nyomja a nyelvét a szájpadlásához, nyelés közben. Tartsa változatlanul arckifejezését, ne mozogjon az arc. Az a helyes amikor úgy érzi, hogy a pajzsmirigye minden egyes nyeléssel megemelkedik és nyelve a szájpadláshoz nyomódik.

helyes nyelés-technika

Megjegyzés: Ha a nyelés közben nem helyes a nyelvtartása, akkor lassabb lesz a fejlődése is. Meg kell tanulnia helyesen nyelni. Ez döntő fontosságú. Nem is kell túlkomplikálni, egyszerűen csak kövesse a technikákat és éreznie kell a nyomást a szájpadlása egészén (az elejétől a végéig)

A helyes testtartás!

Fontos megjegyezni, hogy a “mewing-ot” ki kell egészíteni a helyes testtartással. Egyenes testtartást kell fenntartani ülő és álló helyzetben is. A függőleges testtartást a “mewing” technika másodlagos elemének tekintik. Az állkapocs vonalát és az arcát a mellkasához kell igazítani. A jó testtartásról egy kép, hogy jobban megértse:

helyes testtartás

Az egyszerűsége miatt ne bizonytalanodjunk el. A “mewing” (helyes orális tartás) mellett számos tudományos és személyes beszámoló szól, amelyek bizonyítják, hogy képes az arc szimmetria, a rosszul definiált állkapocsvonalak, fogtorlódás, ferde fogak és a toka kijavítására.

Rágj többet (jól rágd meg az ételt)

A rágóizom edzésével (nem kell hozzá kondi bérlet), egy erősebb, szebb állkapcsot érhetsz el. Továbbá a rágás elősegíti az alsó állkapocs helyes, előre való növekedését. A végeredmény kiegyensúlyozottabb, emelt megjelenés, meghatározott állkapocs, egyenes fogsor.

Nem utolsó sorban a légutak is tágulnak, mivel a beesett, gyengén kifejlődött állkapocs szűkíti a légutakat, ami több tanulmány szerint is légzési rendellenességekhez vezethet, mint például alvási apnoe, horkolás, szájlégzés.

bal kép csukott száj – jó légút; jobb kép szájlégző és keskeny légút

A helyes rágásnál a nyelv mozgatja az ételt az egyik oldalról a másikra és nem az állkapocs.

Mindig csukott szájjal és egyenes testtartással történjen. Ne mi hajoljunk rá a tányérra, hanem a kanalat vigyük a szánkhoz. Majd, ha 20-25-ször jól átrágtuk az ételt utána történjen a nyelés úgy, mint a nyál nyelésénél láttuk.

Hogyan lélegezz helyesen- A szájlégzés veszélyei😮

Tudományos bizonyítékok a “mewing” mellett

Szóval kérdezheti, hogy milyen bizonyítékok vannak ezen állítások alátámasztására?

A megfelelő nyelvtartás nem új felfedezés, és nem is Dr. Mike Mew találta ki. Több mint egy évszázad óta a fogászat része. A myofunkcionális terápia, amely a betegeket arra tanítja, hogyan nyeljenek és tartsák fenn a nyelv megfelelő testtartását, már jó ideje bevált módszer.

Noha az orális testtartás fontosságáról még mindig kevés klinikai vizsgálatot végeztek el, viszont annál több első kézből beszámolt eset sikerességéről ismerünk. Először azonban vizsgáljuk meg az alapvető fejlődési elméletet, majd nézzük meg a bizonyítékokat.

Hogyan működik a “mewing”? 

Ellentétben a közhiedelemmel, a koponya valójában nem egy nagy csont. Varratok kötik össze más szóval a koponyacsontok közötti kötőszövetek. Ez azt jelenti, hogy a koponya valójában idővel megváltozhat.

Ennek példaként Dr. Mew gyakran megemlíti, hogy a motoros idegrendszeri betegség (amiotrófiás laterálszklerózis (ALS)) az idő múlásával rontotta a fizikus Stephen Hawking koponya alakját.

Mivel állapota miatt az izom nem mozgott, egész koponyája egyre tovább és lefelé lehajolt az életkorral és a megváltozott izomhasználattól. Ez azt jelzi, hogy a koponya valóban képes bizonyos rugalmasságra, változásra (főleg fiatal korban) – ezért is nagyon fontos 

, hogy gyerekkorban a gyerekek orron át keresztül lélegezzenek, csukva tartsák a szájukat és nyelvüket a szájpadláson pihentessék, éjszaka is zárva maradjon a szájjuk.

Mivel a koponyát ezek a varratok alkotják, a “mewing” valójában az arc izmainak kiegyensúlyozásáról szól. Ez természetesen az arc szerkezetében enyhe változásokat okoz. Végső soron legnagyobb mértékben az arc helyes fejlődéséért a felső állkapocs felelős (maxilla). Erre fog nyomást fejteni a nyelved, amikor “mewing-ot” gyakorlod.

“Mewing-al” nyomást gyakorolsz a maxilára, és ez idővel megváltoztatja azt. Az arc helytelen alakjának változásait a maxilla helyzete alapján az alábbiakban láthatja.

Az arc lefelé nő a helytelen nyelvtartás és szájlégzés miatt.

Jelenleg kevés, de növekvő bizonyíték áll rendelkezésre a nyelv helyes testtartásáról. Vessen egy pillantást rájuk, és vonja le a következtetéseit maga. A megfelelő nyelvtartás témáját sajnos továbbra is nagymértékben figyelmen kívül hagyja a mainstream fogorvoslás.

Annak ellenére, hogy a meglévő klinikai bizonyítékok egyszerű megoldást jelenthetnek legfőképpen a megelőzésre, ha azok fiatal korban alkalmazva lennének.

Klinikai bizonyítékok

 • A 2014-ben elvégzett tanulmányban, amelyet a Korean Journal of Orthodontics közzétett, a korrekciós nyelvtartás technikája képes volt korrigálni és az egész arcot előre hozni.
 • A Radiology and Oncology folyóiratban végzett 2018. évi tanulmány jelentős bizonyítékokat talált a „helyes nyelvtartásra (mewing)”, amely az óvodáskorú gyermekek elülső “nyitott harapásának” (két fogsor hibás záródása) gyógyítására szolgál. A tanulmány a testtartás technikáit (mint például a “mewing”) javasolja a koragyermekkori helyes orális fejlődéshez.
 • A Journal of Oral & Facial Pain and Headache című 1997. évi tanulmány megállapította, hogy a nyelv a száj tetején való tartása kapcsolódik az erősebb halánték és suprahyoideus izmokhoz, mindkettő szükséges a helyes rágáshoz.
 • Az OOOO Journal (szájsebészet, orális orvoslás, orális patológia és orális radiológia) című 2009. évi tanulmányában a nyelv megfelelő testtartását figyelték meg azoknál a résztvevőknél, akiknek átlagos életkora 19,6 év volt. Az eredmények azt mutatták, hogy “szignifikánsan nagyobb aktivitást mutatnak az halántéki és a suprahyoideus izomrégiókban, valamint a pulzusszám variabilitásának jelentős csökkenését, amikor a nyelv a szájpadláson helyezkedett el, ellentétben amikor a nyelv a száj alján volt”.
 • A 2010-es tanulmányban, amelyet az European Journal of Orthodontics tett közzé, a nyelvtartás korrigálásáról kimutatta, hogy csökkenti a horkolást normál BMI-vel rendelkező betegeknél.
 • A The Angle Orthodontist folyóiratban közzétett 2016. évi tanulmány a következővel zárult: „Javasolt, hogy a nyelv és szájpadlás közti megfelelő nyelési szokás kialakulása elősegíti és kiszélesítse a fogívet a kraniofaciális (arc, koponya) fejlődés során, miközben a helytelen  nyelési szokás, amely magában foglalja a nyelvnek a fogak közötti megnyomását, valószínűleg az ellenkezőjét idézi elő. ”
 • A Muscle, Ligaments and Tendons Journal-ban közzétett „rendkívül meglepő” 2016-os kísérleti tanulmányban azt találták, hogy a megfelelő nyelvpozíció kapcsolódik a „térd hajlítás csúcsnyomatékának 30% -os növekedéséhez”. Más szavakkal: a nyelv tartása kapcsolódik az egész testtartásához.
 • A 21. századi fogászati ​​csúcstalálkozón bemutatott 2018. évi tanulmány 90 alanyt vizsgált, és megállapította, hogy „a nyelv testtartása jelentősen befolyásolja a sagittalis állkapcsolatot és a fogsor ​ív szélességét.”
 • Az egyik általánosan idézett bizonyíték (1999), amelyet Dr. Mew is idézett, a Creed ikrek esete. Az egyik ikernek orthotropikus, kezelése volt a nyelv testtartására összpontosítva, míg a másik egy hagyományos fogászati kezelés mellett döntött. A nyelv testtartásának egyszerű beállításával az ikrek kinézete drasztikusan eltérő lett, az alább látható módon.

Ikrek: az egyik korai életkorban megfelelő nyelvi testtartást (mewing) végzett, míg a másik kipróbálta a hagyományos fogszabályozást. (Ben hagyományos fogszabályozás, Quinton “mewing” technikát alkalmazta)

Még sok klinikai munkát kell elvégezni a “mewing” és a nyelv megfelelő tartása terén. Ezen információk egy része konkrét bizonyítékokat szolgáltat nekünk arról, hogy a nyelv megfelelő tartása sikeres hatásokat eredményez.

Egyéb tudományos bizonyítékok

 • A Dental Academy of Continuing Education felsorolja az izommemória során a megfelelő nyelvtartás fontosságát. A nyelv megfelelő testtartását úgy definiálják, hogy „a nyelv csúcsa az elülső felső fogak mögött és a kemény szájpadlás végéig kell illeszkednie a nyelvnek”. Más szóval a nyelv elejétől a végéig a szájpadláson kell helyezni. A dokumentumot idézi: Hanson, M. L., és Mason, R. M. (2003). Orofacial Myology International Perspectives (Második kiadás). Springfield, Illinois: Charles C Thomas.
 • Az Orális Egészségügyi Csoport által közzétett jelentés 36 idézettel úgy találja, hogy a szájlégzés szorosan kapcsolódik az alacsony nyelvtartáshoz, alvási apnoéhoz, légzési rendellenességekhez!!!
 • A Mary Dornofacial Anomalies and Orthodontics (2008) közzétett, Maryvonne Fournier fizioterapeutával folytatott interjú tárgyalja a nyelv testtartásának fontosságát az ortodontikus kezelés során.
 • A Stanford biológus és a népességtudományi szakértő, Paul Ehrlich és Sandra Kahn fogorvos, nemrégiben adták ki  Jaws című könyvüket, amely a beesett, rosszul fejlődő állkapocs járványát tárgyalja. A könyv megerősíti a megfelelő nyelvtartás fontosságát és az orrlégzést. Arról is beszámol, hogy miért nem találtak eddig olyan régészeti leletet civilizálatlan népeknél, ahol fogtorlódás vagy kis állkapocs volt megfigyelhető.

Számos előtti és utáni fénykép is megtalálható az interneten, amelyek bebizonyítják, hogy az idő múlásával az arc megváltozhat. Noha az anekdotikus bizonyítékokat általában szkepticizmussal kell venni, a megelőző és utáni bizonyítékok egyre növekvő száma egyre inkább lenyűgöző.

“Mewing” előtte – utána képek

Eredeti posztok itt r/orthotropics.

6 hónap mewing után (kor: 20 éves) 

Másfél év mewing után (kor: 20-21)

1 év mewing után (kor: 22-23)

1 év mewing után (kor: 21-22)

2 éves mewing után (kor: 18-20)

10 hónap mewing után (kor: ismeretlen)

2 évnyi helyes nyelvtartás után

Előtte: Életkor 5 év, 10 hónap. Utána: 8 éves 

Több előtte utána képek: http://www.forwardontics.com/gallery.html

Ezek a mewing eredmények előtte és utána fényképek minden bizonnyal észrevehető javulást mutatnak.

Mennyi idő múltán számíthat eredményekre

Mivel a mewing egy korrekciós terápiás technika, természetesen nem fog azonnal látható változásokat látni az arcán. Sokan számoltak be arról, hogy az arcközép, az állkapocs vonaluk és az álluk észrevehető változásokat figyeltek meg, mindössze 6 hónap elteltével. Ugyanakkor a helyes nyelvtartás öntudatlan szokássá válik egy idő után (20-30 nap), és akkor már nem is kell erre gondolnia: ez lesz a szája nyugalmi helyzetének. A pozitív hatások idővel kifizetődnek. 

 • Orrlégzés (az orrlégzés számtalan előnnyel jár)
  PL: jobb oxigénellátottság a szervekben, NO (nitrogén monoxid) termelődik
 • Szélesebb, jobban definiált állkapocs és áll ív
 • Jobb állóképesség és fitnesz (az orrlégzés miatt)
 • Kevesebb hát, nyaki fájdalom
 • Nincs több horkolás
 • Alvási apnoe javul, elmúlik

Mivel a mewing a helyes testtartás és nyelvtartáson alpszik és nem egy invazív műtét, ez semmiképpen sem egy gyors megoldás. Ehelyett egy terápiás korrekció, amely bizonyos esetekben akár egy évet vagy többet is igénybe vehet az eredmények eléréséhez. Ha egy több éven keresztül tartó rossz szokást kijavít, akkor időbe telik még a változások megmutatkoznak.

Röviden: légy türelmes.

Túl öreg vagyok ahhoz, hogy elkezdjem a helyes nyelvtartás technikát?

Meg kell jegyezni, hogy a mewing a legjobban fiatal arcokat befolyásolja a legjobban, különösen a pubertás kor alatti gyermekeknél. A mewing technikával felnőtteknél is elérhető bizonyos változás, de lassabban. Ennek oka az, hogy az arc sokkal rugalmasabb fiatal korban (kevésbé forrtak össze a koponyacsontok).

Dr. Mew is gyakorolja a helyes nyelvtartást, és láthatja a megjelenésén, annak ellenére, hogy már felnőtt korában kezdte a mewing-ot”.

A modern életmódunk lehet az oka a kicsi állkapocsnak & fogtorlódásnak?

Dr. Sandra Kahn fogorvos és Paul R. Ehrlich a Stanford egyetem biológia professzora

a könyvükben: Állkapocs egy elrejtett járvány története, összefoglalják a fogtorlódás történetét. Beszámolnak arról is többek között, hogy miért nem található olyan koponya a természeti népeknél, és az ipari forradalom előttről, ahol fogtorlódás vagy kis állkapocs lenne megfigyelhető. 

A fogtorlódás és bölcsesség fog kihúzása, továbbá a beesett, keskeny állkapocs modern életmódunk következménye (szájlégzés, puha, pépszerű ételek, rágás hiánya, cumisüveg, cumi, magas légszennyezettség). 

Dr. Weston A. Price (1870-1948) a világhírű fogorvos mikor körbejárta a földet és meglátogatta a természeti, civilizálatlan népeket azt figyelte meg, hogy nincsenek fog és állkapocs problémáik. 

Továbbá korunk betegségei: rák, cukor, pajzsmirigy betegségek sem figyelhetők meg náluk.

Könyvében rengeteg dokumentáció áll rendelkezésre, aki szeretne utánaolvasni mire jött rá:

Táplálkozás és fizikai degeneráció (amazon) – könyv ingyen olvasható itt (angol): http://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.html

Rágógumi rágáshoz?

Igen, a rágót, mint rágás helyettesítőt erősen ajánlja Dr. Mike Mew és az Orthotropika is. Figyeljünk arra, hogy cukormentes legyen és ne tartalmazzon mesterséges édesítőt se (aszpartám, sucralose stb.…) A leginkább elismertnek is beváltnak a görög Mastichából készült rágót tartják. Ami elég nagy munkát ad a rágó izmainknak, de azért nem túl kemény.

Kapható Magyarországon is: 

https://masticha.hu/termek/masticha-ragogumi-citrom/
 1. Milyen a helyes nyelvtartás

  A szájpadláson pihenő nyelv a helyes. Fontos, hogy az elejétől a végéig illeszkedjen és nyomást gyakoroljon a szájpadlásra. Itt egy kép, hogy jobban megértsd. Azoknak akiknek meglehetősen keskeny a szájpadlásuk, azoknak az elején lehet, hogy nehéz lessz ez, mivel a nyelvük nem fér el. Ilyenkor érdemes lehet fogorvossal konzultálni, hogy beszereljenek egy szájpadlás expandert, amíg a nyelved kényelmesen el fog férni a szájpadláson.helyes nyelvtartás

 2. Rághatok több rágót is egyszerre a gyorsabb állkapocserőssítés és jobb eredmény érdekében?

  Igen, sőt ajánlott is. Fontos hogy a rágó lehetőleg legyen természetes anyagokból. 2 típust ajánl a “mewing” community
  1. Falim (török cukormentes rágó mastichából)
  2. Masticha kristályok vagy masticha rágó (még természetesebb, még jobb)

 3. Hogyan tudom fenntartani a helyes nyelvtartás alvás közben is?

  A napközbeni helyes nyelvtartás idővel éjszaka is automatikus lesz.
  Alvásnál érdemes az oldalunkon feküdve aludni ez is elősegíti, hogy nyelvünk ne essen le a száj aljára. Beragtapaszozni a szájunkat nagyon hatásos módszer az esti szájlégzés és horkolás ellen ami elősegíti a pihntető alvást és megelőzi az obstruktív alvási apnoét – Dr. Sandra Kahn
  Itt egy kép hogy jobban megértsdszájtapasz alváshoz

Itt egy video (angol) a helyes tartásról alvás közben. Ha nem beszélsz angolul hamarosan új posztunkban megmutatjuk, hogyan tanulhatsz angolul a legkönnyeben professzor Stephen Krashen módszerével.
(szuperkönnyen és gyorsan)

További beszámolók, sikertörténetek a “mewing” technikával

állkapocserőssítés
állkapocserőssítés rágózással és “mewin”-techinkával

A szoptatás jelentősége a csecsemők egészséges állkapocs- és fogsornövekedésében

Az emberi test fejlődése egész életünkben tart, de különösen fontosak azok az első évek, amikor a csecsemők és a kisgyermekek szervei és csontvázuk gyorsan növekednek és alakulnak ki. Ezen a ponton különösen fontos szerepet játszik a mellekről történő szoptatás. A szoptatás során a csecsemőnek intenzíven kell használnia az állkapcsát és a száját, ami erősíti a fejlődő izmokat és serkenti a helyes állkapocs- és fogazat növekedést.

A mellekről történő szoptatás természetes módja annak, hogy a csecsemő az egészséges szájtartást és nyelvhasználatot elsajátítsa, ami később segíti a helyes arc- és állkapocsfejlődést. Ez a természetes gyakorlat segít megelőzni a fogsor és az állkapocs fejlődési rendellenességeit, mint például a fogtorlódás, a keskeny állkapocs és a hosszúkás arc.

Ellentétben a cumisüveggel vagy cumival, a mellekről történő szoptatás során a csecsemőknek ténylegesen szívniuk kell az anyatejet, ami erősíti az állkapocs izmait. Ez hozzájárul az állkapocs és a fogsor helyes fejlődéséhez, továbbá elősegíti a helyes nyelvtartást és a nyelés technikájának kialakulását.

A szoptatás tehát nemcsak a csecsemő táplálkozásának fontos része, hanem az arc- és állkapocsfejlődés alapvető részét is képezi. Érdemes tehát, ha lehetséges, a csecsemő szoptatását előnyben részesíteni a cumisüveggel történő etetéssel szemben, a hosszú távú arc- és állkapocsfejlődés érdekében.


Jacsó Jakab
Jacsó Jakab

Szia, Jakab vagyok. Én és csapatom azért hozta létre ezt az oldalt, hogy segítsünk az egészséged optimalizálásában.
Személyi edző vagyok. Több mint 8 éve kezdődőtt el, hogy kutassak ebben a témában rengeteget olvastam és hallgattam orvosok, P.h.D és szakemberek írásait, szavát, és szenvedélyesen foglalkozom az egészséggel és a testünk funkcióival.
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni neked azokat a lépéseket, amelyeket megtehetsz a teljesítmény növelése és a modern betegségek gyógyítása, valamint a könnyű fogyás érdekében.

Articles: 25

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük