Vörös és Infravörös Fényterápia Használati Útmutató


Tartalomjegyzék

 1. Bevezetés
 2. Az első használat előtt
 3. A vörös fény terápia alkalmazása
 4. Gyakoriság és időtartam
 5. Gyakori kérdések
 6. Optimális adagok az A-tól Z-ig terjedő egészségügyi állapotokhoz 
 7. Vörös fényterápia használati időkalkulátor
 8. Bónusz: A vörös fényterápiás kezelés egyszerűsége 

1. Bevezetés

Köszöntjük a jakabfitness Vörös fény LED panel tulajdonosainak közösségében. Az alábbi útmutatóval szeretnénk segíteni a készülék hatékony és biztonságos használatát. Kérjük, olvassa el figyelmesen, mielőtt elkezdené használni a készüléket.

2. Az első használat előtt

Mielőtt először használná a készüléket, ellenőrizze, hogy az érintkező felületek, valamint a kezelt bőrfelület teljesen tiszták és szárazak-e. Ne használja a készüléket ruhán, sminken vagy bármilyen más anyagon keresztül, mert ez csökkenti a fény hatékonyságát. A kezelt bőrfelületnek teljesen meztelennek kell lennie.

3. Az infravörös fény panel alkalmazása

Az összes jakabfitnessRED panelünk esetén: 15 – 30 cm-es távolságra legyen a lámpától a megvilágítani kívánt felület, 10 – 20 perces megvilágítás ajánlott. Kezdetben 5-10 perces legyen a fényezés a maximális távolságból, majd fokozatosan lehet emelni a dózist, amennyiben jól esik. Ideálisan 15 cm-ről 15 perc egy ülés.

4. Gyakoriság és időtartam

A lámpa rendszeres használata által fogjuk elérni a kívánt hatást. Ez az idő szervezeteként változó, annak leterheltsége függvényében. 24 órától akár 4 hónapig is eltarthat ez a folyamat. Majd ezt elérve fenn kell tartani ezt az állapotot, ezért rendszeres megvilágítás szükséges – heti 3-6 nap. Ajánlatos egy héten egy nap szünetet hagyni

Gyakori kérdések

1. Milyen gyakran kell használnom a vörös fény készüléket?

A lámpa rendszeres használata által fogjuk elérni a kívánt hatást. Ez az idő szervezeteként változó, annak leterheltsége, állapota függvényében. 24 órától akár 4 hónapig is eltarthat míg jelentős változást tapasztalunk. Majd ezt elérve fenn kell tartani ezt az állapotot, ezért rendszeres megvilágítás javasolt – heti 3-6 nap. Ajánlatos egy héten egy nap szünetet hagyni.

2. Fáj a használata?

Nem, a vörös fény terápiás készülék használata nem fájdalmas. Néhány ember melegérzetet tapasztal a bőrön a kezelés alatt, de ez normális és nem fájdalmas.

3. Megkaphatom-e a vörös fény kezelést, ha terhes vagyok?

Terhesség alatt is biztonságos a vörös fény terápiás kezelés, de mindig konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdené a kezelést.

4. Mennyi időt vesz igénybe egy kezelés?

Ez a kezelt területtől és a készülék típusától függ. Általánosságban azonban egy kezelés általában 10–20 percig tart.

5.Túladagolható a vörös, infravörös fény?

Bár a vörös fény terápia biztonságos, fontos, hogy ne adagoljuk túl. Minden egyes ember egyedülálló módon reagál a vörös fényre. Ajánlott a kezelések időtartamát 10-20 percre szabni a test hozzászoktatása után. Fontos, hogy ne próbáljunk túl sok időt belezsúfolni egy kezelésbe, mert ez nem csak csökkentheti a terápia hatékonyságát, de megterhelheti a szervezetet is. Az első használatkor ideálisan 3-5 perc a javasolt.

6. Van-e mellékhatása?

A vörös fény terápia biztonságos és nem invazív kezelési forma. Néhány ember esetleg bőrpírt vagy melegérzetet tapasztalhat a kezelés után, de ezek általában gyorsan megszűnnek.

7. Mit kell viselnem a kezelés alatt?

A kezelt területnek teljesen meztelennek kell lennie, tehát a kezelés alatt nem viselhet ruhát vagy sminket a kezelni kívánt területen.

8. Kell-e védőszemüveget viselnem vörös fényterápiás eszközök használatakor?

Számos tanulmány kimutatta, hogy az RLT (Red Light Therapy) valójában jótékony hatással van a szem egészségére – különösen a 600 nm-es hullámhossz közepén lévő vörös fény (14151617). Jelenleg nincs olyan tanulmány, amely kimutatta volna, hogy a vörös fényterápia károsítotja a szemet.

A tanulmányok azt mutatták, hogy a szemre pozitív hatással van a vörösfényterápia, mint példálul:

 • Látásélesség
 • Szürkehályog
 • Diabéteszes retinopátia
 • Macula degeneráció – más néven AMD vagy korral összefüggő makuladegeneráció
 • Száraz szem szindróma
 • Glaukóma

(Készülékeinkre ezen állítások nem vonatkoznak mivel nem regisztrált orvosi készülék, így az igazoltan nem képes gyógyítani vagy diagnosztizálni)

9. Hány kezelésre van szükségem, hogy látványos eredményeket érjek el?

Ez nagyban függ a kezelendő problémától, a szervezet individuális reakciójától és a használt készülék teljesítményétől. Néhányan már néhány kezelés után látványos eredményeket tapasztalhatnak, másoknak több heti rendszeres kezelésre lehet szükségük az eredmények eléréséhez.

10.Melyik napszakban használjuk az infravörös fény terápiát?

Az infravörös fény terápia alkalmazása a nap bármely szakában lehetséges, de az ideális időpont reggel, amikor a szervezet még ketózis állapotban van, ekkor a legmagasabb a fényterápia hatékonysága. Az esti órákban, alvási problémák esetén, nem ajánlatos közvetlenül infravörös fénynek kitenni magunkat a stimuláló hatása miatt.

Azonban a szobában este is bekapcsolható az infravörös fény panel. A fény jöhet messziről, oldalról vagy a hátunk mögül – ez nyugtató hatású, és ebben a formában segítheti elő a nyugodt alvást, hasonlóan a lemenő napfényhez.

11. Használhatják-e a gyermekek az infravörös fényterápiát?

Igen, 3 éves kortól gyermekek is használhatják az infravörös fényterápiát szülői felügyelet mellett és védőszemüvegben. Kezdetben 2-3 perces kezelést ajánlunk 50 cm-es távolságból. Figyelembe véve a gyermek reakcióját, idővel növelhető az időtartam, illetve csökkenthető a távolság.

Ha vörös fényterápiáról van szó, a több nem feltétlenül jobb. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a piros fény túl hosszú ideig történő alkalmazása valójában elkezdheti megszüntetni az előnyöket. Tehát mielőtt megvásárolná a piacon megtalálható legnagyobb teljesítményű panelt, és órákon át használná, érdemes megvizsgálni, hogy a tudósok milyen adagokat találtak hasznosnak bizonyos állapotok kezelésére. 

12. Miért fontos a vörös fény lámpák teljesítménysűrűsége?

A teljesítménysűrűség azt jelenti, hány foton áramlik egy adott területre, amit a sejtek képesek felvenni. Ezt mW/cm2-ben mérik.

Egy vörös fényterápia lámpa nagyobb teljesítménysűrűsége azt jelenti, hogy a fény fotonjai mélyebben tudnak bejutni a szervezetbe, ami lehetővé teszi az igazi eredmények elérését a kezelés során. Ha ez az érték alacsony, a fotonok elhajlanak vagy megtörnek a behatoláskor, ezért nem jutnak el mélyen a szervezetbe.

Keressünk olyan vörös fény panelt, amelynek a teljesítménysűrűsége 100 mW/cm2 feletti 15 cm távolságon belül.

A Jakabfitness minden lámpája nagy teljesítménysűrűséggel (132-200 mW/cm2) rendelkezik.

13. Miért úgy tűnik, mintha a készülék fényeinek fele nem működne, amikor bekapcsolom?

A közeli infravörös fény (NIR) nem látható szabad szemmel, mivel nem része a látható fény spektrumnak. Ezért úgy tűnhet, hogy a készülék fényeinek fele nem működik, amikor bekapcsolja. Ez teljesen normális és nem jelez semmilyen hibát a készülékben.

A lámpa, panel erőssége (teljesítménysűrűség) 

A teljesítménysűrűség a fénykoncentráció mérése, pontosabban az, hogy hány foton halad át a tér egy adott területén. Mérése az mW/cm2 egységgel  történik (milliwatt per centiméter négyzet), és eszközönként változik.  

Bármely adott fényterápiás eszköz teljesítménysűrűségének bizonyos távolságokon történő mérésével megállapítható az az optimális távolságtartomány, amelyet az eszköznek a kezelés alatt a testtől el kell helyeznie. 

Vörös Infravörös Fényterápiás Készülékeink

Optimális adagok az A-tól Z-ig terjedő egészségügyi állapotokhoz 

A vörös fény terápiát sikeresen alkalmazták tanulmányokban ezek a kórok ellen.

(Készülékeinkre ezen állítások nem vonatkoznak mivel nem regisztrált orvosi készülék, így az igazoltan nem képes gyógyítani vagy diagnosztizálni)

Kór Effektív dózis 
 
(J/cm2) 
Kezelési idő (m=perc) 
 
   
 Távolság: 5cm Távolság: 50cm 
Akne 5-től 96-ig[12m–8m 4m–80m   
Hátfájás 40-től 120-ig[2] 3m–10m 33m–100m   
Fogszabályozók (fogmozgás) 
 
8-tól 64-ig[3] 5m 7m–53m   
Fogszabályozó fájdalom 60[4] 5m 50m   
Agy egészsége 60[5] 5m 50m   
Cellulitisz 60[6] 5m 50m   
Depresszió 60[5] 5m 50m   
Bőrgyulladás 60[67] 5m 50m   
Hajhullás 67[89] 6m 56m   
Ízületi fájdalom 40-től 120-ig[2] 3m–10m 33m–100m   
Izomteljesítmény & regenerálódás 80[10] 7m 67m   
Orális Candida 5-től 20-ig[11] 2m 4m–17m   
Rosacea60[67] 5m 50m   
Hegek 27[7] 2m 23m   
Bőr 0,1-50[7] 3-4 m 10–42m   
Pajzsmirigy 38–707[1213] 3m–58m 32m–589m   
Sebgyógyulás 60[14] 5m 50m   
Vörös & Infravörös fényterápia használati időkalkulátor

Vörös fényterápia használati időkalkulátor

A vörösfény-terápiás ülésidő-kalkulátor egy felhasználóbarát eszköz, amely a vörös- és infravörös fényterápiás kutatások alapján segít megbecsülni a különböző egészségügyi állapotokhoz szükséges optimális ülésidőt. A besugárzás erősségének (mW/cm2) egyszerű megadásával és a kezelni kívánt állapot kiválasztásával a kalkulátor az Ön igényeihez igazodó becsült kezelési időt ad meg.

Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátor által szolgáltatott eredmények nem minősülnek orvosi tanácsadásnak, és nem helyettesíthetik a szakmai konzultációt. Az ülésidők a 2021 szeptemberéig rendelkezésre álló tudományos kutatásokból származnak, és azóta új kutatások is megjelenhettek. Alapvető fontosságú, hogy naprakészen tájékozódjon a legújabb eredményekről, és konzultáljon egészségügyi szakemberrel, hogy meghatározhassa az Ön konkrét helyzetének legmegfelelőbb kezelési tervet.

(Készülékeinkre ezen állítások nem vonatkoznak mivel nem regisztrált orvosi készülék, így az igazoltan nem képes gyógyítani vagy diagnosztizálni)

Bónusz: A vörös fényterápiás kezelés egyszerűsége 

A Harvard professzora, Dr. Michael Hamblin évtizedek óta kutatja és publikálja a vörös és infravörös fényterápiával kapcsolatos tanulmányokat, és rendszeresen használja saját egészségügyi hasznára. Egy nemrégiben készült interjúban megkérdezték tőle, hogy mikor és hogyan alkalmazza a vörös fényterápiát magán, és ő így válaszolt: 

“Van egy LED-es eszközöm az ágyam mellé rakva, és minden reggel megvilágítom a testem egy részét. Tehát, ha fáj a könyököm vagy fáj a térdem,… A testem bármely olyan részére használom, amelyről úgy gondolom, hogy hasznára válhat.” 

Dr. Hamblin azt is megemlítette, hogy a homlokára is használja, körülbelül heti 2-3x, hogy lendületet adjon az agyának, általában 15 percig minden kezelésnél. 

Köszönöm, hogy elolvastad a vörös fényterápiás adagolási útmutatót. Remélem, hogy a vörös fényterápia segít a legtöbbet kihozni  magából, és biztosítja a keresett gyógyulást. 

FONTOS INFORMÁCIÓK!

A jakabfitness termékek  nem orvostechnikai eszközök. A termékeinknek nem célja, hogy diagnosztizáljanak, gyógyítsanak vagy megelőzzenek bizonyos betegségeket vagy egészségügyi állapotokat. A weboldalon szereplő írások, képek, hanganyagok nem a jakabfitness  termékeinek hatékonyságát bizonyítják, kizárólag oktatási és tájékoztatási célként szolgálnak. Semmiképpen nem minősülnek orvosi tanácsadásnak, és nem helyettesíti az orvossal való konzultációt. A jakabfitness nem szándékozik kizárólag termékei használatával kezelni, gyógyítani bármilyen fizikai, bőr- vagy mentális állapotokat. A termékek használata előtt mindig konzultáljon képzett egészségügyi szakemberrel, és bármilyen súlyos vagy életveszélyes állapot esetén kérjen szakorvosi segítséget. Cégünk nem vállal felelősséget a termékek helytelen használatából eredendő károsodásokért. Gyermekek, magatehetetlen és idős emberek nem használhatják a készüléket felügyelet nélkül. Három éves kor alatt lámpáink nem alkalmazhatók! A termék OGYÉI által nem regisztrált így nem orvostechnikai eszköz. Mivel nem regisztrált így Magyarországon biztonságos használata és a teljesítőképessége orvostechnikai eszközként nem bizonyított.


Jacsó Jakab
Jacsó Jakab

Szia, Jakab vagyok. Én és csapatom azért hozta létre ezt az oldalt, hogy segítsünk az egészséged optimalizálásában.
Személyi edző vagyok. Több mint 8 éve kezdődőtt el, hogy kutassak ebben a témában rengeteget olvastam és hallgattam orvosok, P.h.D és szakemberek írásait, szavát, és szenvedélyesen foglalkozom az egészséggel és a testünk funkcióival.
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni neked azokat a lépéseket, amelyeket megtehetsz a teljesítmény növelése és a modern betegségek gyógyítása, valamint a könnyű fogyás érdekében.

Articles: 24

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük