Vörös és Infravörös Fényterápia Használati Útmutató


Ha vörös fényterápiáról van szó, a több nem feltétlenül jobb. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a piros fény túl hosszú ideig történő alkalmazása valójában elkezdheti megszüntetni az előnyöket. Tehát mielőtt megvásárolná a piacon megtalálható legnagyobb teljesítményű panelt, és órákon át használná, érdemes megvizsgálni, hogy a tudósok milyen adagokat találtak hasznosnak bizonyos állapotok kezelésére. 

A lámpa, panel erőssége (teljesítménysűrűség) 

A teljesítménysűrűség a fénykoncentráció mérése, pontosabban az, hogy hány foton halad át a tér egy adott területén. Mérése az mW/cm2 egységgel  történik (milliwatt per centiméter négyzet), és eszközönként változik.  

Bármely adott fényterápiás eszköz teljesítménysűrűségének bizonyos távolságokon történő mérésével megállapítható az az optimális távolságtartomány, amelyet az eszköznek a kezelés alatt a testtől el kell helyeznie. 

Vörös Infravörös Fényterápiás Készülékeink

Optimális vörös fényterápiás alkalmazási távolságok 

Az optimális teljesítménysűrűség a fényterápiás kezelés során általában 20 – 200 mW / cm2 között mozog.  
 

Például, ha 5 és 50 cm közötti távolságra helyezi magát a készüléktől, olyan adagot biztosít, amely hatékonynak bizonyult a tudományos kutatásban. 

Ha a készüléket közvetlenül a testhez tartja, az biztosítja a maximális dózist a fényt fogadó sejtek számára.  Ha azonban a készüléket a tényleges tartomány felső végéhez (50 cm) tartja, nem pedig a tartomány alsó vége (5 cm) közelében, annak is megvannak az előnyei.  Az egyik előnye, hogy az adagot a testszövet nagyobb területére alkalmazza, ami azt jelenti, hogy több sejtnek lesz előnyös. 

Távolabbról azonban a sejtek kisebb adagot kapnak, mint közelebbről, ezért hasznos lehet a kezelési idő növelése, ha a fényt távolról alkalmazzák. 

Vörös fényterápiás adag 

A fényterápia során beadott adag attól függ, hogy mennyi ideig alkalmazza a fényt egy adott távolságon/teljesítménysűrűségen. Az adagot J/cm2-ben mérik  (joule per centiméter négyzet), és alapvetően azt mondja meg, hogy mennyi ideig alkalmaztak egy adott teljesítménysűrűséget. A nagyobb teljesítménysűrűség rövidebb alkalmazási időt igényel. 

Például tarthatja a készüléket közel magához, és 5-10 perc alatt elkészülhet, de ha a hosszabb munkameneteket részesíti előnyben, akkor távolabb helyezheti magától az eszközt, és szövetei 15 vagy több perc alatt megkapják ugyanazt az adagot. Mint már említettük, a növekvő távolság a test nagyobb felületét kezeli, ami előnyös lehet, ha nem specifikus testfelületet akarunk kezelni. 

Optimális adagok az A-tól Z-ig terjedő egészségügyi állapotokhoz 

A munkamenet idejének és az alkalmazás távolságának meghatározása adott problémákhoz 

Kór Effektív dózis 
 
(J/cm2) 
Kezelési idő (m=perc) 
 
   
 Távolság: 5cm Távolság: 50cm 
Akne 5-től 96-ig[12m–8m 4m–80m   
Hátfájás 40-től 120-ig[2] 3m–10m 33m–100m   
Fogszabályozók (fogmozgás) 
 
8-tól 64-ig[3] 5m 7m–53m   
Fogszabályozó fájdalom 60[4] 5m 50m   
Agy egészsége 60[5] 5m 50m   
Cellulitisz 60[6] 5m 50m   
Depresszió 60[5] 5m 50m   
Bőrgyulladás 60[67] 5m 50m   
Hajhullás 67[89] 6m 56m   
Ízületi fájdalom 40-től 120-ig[2] 3m–10m 33m–100m   
Izomteljesítmény & regenerálódás 80[10] 7m 67m   
Orális Candida 5-től 20-ig[11] 2m 4m–17m   
Rosacea60[67] 5m 50m   
Hegek 27[7] 2m 23m   
Bőr 0,1-50[7] 3-4 m 10–42m   
Pajzsmirigy 38–707[1213] 3m–58m 32m–589m   
Sebgyógyulás 60[14] 5m 50m   
Vörös & Infravörös fényterápia használati időkalkulátor

Vörös fényterápia használati időkalkulátor

A vörösfény-terápiás ülésidő-kalkulátor egy felhasználóbarát eszköz, amely a vörös- és infravörös fényterápiás kutatások alapján segít megbecsülni a különböző egészségügyi állapotokhoz szükséges optimális ülésidőt. A besugárzás erősségének (mW/cm2) egyszerű megadásával és a kezelni kívánt állapot kiválasztásával a kalkulátor az Ön igényeihez igazodó becsült kezelési időt ad meg.

Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátor által szolgáltatott eredmények nem minősülnek orvosi tanácsadásnak, és nem helyettesíthetik a szakmai konzultációt. Az ülésidők a 2021 szeptemberéig rendelkezésre álló tudományos kutatásokból származnak, és azóta új kutatások is megjelenhettek. Alapvető fontosságú, hogy naprakészen tájékozódjon a legújabb eredményekről, és konzultáljon egészségügyi szakemberrel, hogy meghatározhassa az Ön konkrét helyzetének legmegfelelőbb kezelési tervet.

Hetente hányszor használjam a készülékemet? 

A kezelési ülések ideális száma a kezelt betegségtől függően változhat, de általános iránymutatásként a tanulmányok megállapították, hogy valahol a heti 2-től a heti 14-szeri használat hatékony.  A reggeli és az éjszakai időtartam jó lehet a fényterápia alkalmazására. 

Bónusz: A vörös fényterápiás kezelés egyszerűsége 

A Harvard professzora, Dr. Michael Hamblin évtizedek óta kutatja és publikálja a vörös és infravörös fényterápiával kapcsolatos tanulmányokat, és rendszeresen használja saját egészségügyi hasznára. Egy nemrégiben készült interjúban megkérdezték tőle, hogy mikor és hogyan alkalmazza a vörös fényterápiát magán, és ő így válaszolt: 

“Van egy LED-es eszközöm az ágyam mellé rakva, és minden reggel megvilágítom a testem egy részét. Tehát, ha fáj a könyököm vagy fáj a térdem,… A testem bármely olyan részére használom, amelyről úgy gondolom, hogy hasznára válhat.” 

Dr. Hamblin azt is megemlítette, hogy a homlokára is használja, körülbelül heti 2-3x, hogy lendületet adjon az agyának, általában 15 percig minden kezelésnél. 

Ne feledje, hogy a vörös fényterápia az egyik legbiztonságosabb kezelés, amelyet valaha kifejlesztettek, ezért ne féljen kísérletezni magán különböző kezelési időkkel, távolságokkal és testének különböző részeivel. Figyelje meg, hogyan érzi magát a kezelések végén. Senki sem tudja jobban megmondani önnek, mint maga, mi működik önnek és mi nem.  

Köszönöm, hogy elolvastad a vörös fényterápiás adagolási útmutatót. Remélem, hogy a vörös fényterápia segít a legtöbbet kihozni  magából, és biztosítja a keresett gyógyulást. 

Gyakori Kérdések

1. Kell-e védőszemüveget viselnem vörös fényterápiás eszközök használatakor?

Sokszor felteszik nekem ezt a kérdést, és sokat kutattam, hogy megtaláljam a választ.

Miután beszéltem sok vörösfény-terápiás szakértővel – a gyakori válasz, amit ezektől a szakértőktől kaptam, az, hogy nem, nem kell szemvédőt viselnie, ha vörösfény-terápiát használ.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az RLT (Red Light Therapy) valójában jótékony hatással van a szem egészségére – különösen a 600 nm-es hullámhossz közepén lévő vörös fény (14151617). És nem találtam olyan tanulmányt, amely kimutatta, hogy a vörös fényterápia károsította volna a szemet.

A tanulmányok azt mutatták, hogy a szemre pozitív hatással van a vörösfényterápia, mint példálul:

  • Látásélesség
  • Szürkehályog
  • Diabéteszes retinopátia
  • Macula degeneráció – más néven AMD vagy korral összefüggő makuladegeneráció
  • Száraz szem szindróma
  • Glaukóma

2. Hogyan számolhatom ki, hogy a készülékem mennyi “effektív dózist” (Joule-t) képes termelni?

Effektív Dózis (joule per cm²) = teljesítménysűrűség (mW/cm²) x idő (s)
Példa: 1000 MAX széria effektív dózis: 122 mW/cm² x 60 mádosperc = 7320 millijoule azaz 7,32 J
Megjegyzés: a 122 mW/cm² teljesítmény 0 cm-es távolságra vonatkozik.

Tehát e készüléket elég napi kétszer 8-10 percat használni (73 J/cm2) és egész testünkre elérjük az effektív dózist. Vannak olyan esetek pédául a pajzsmirigy vagy izületi fájdalom, ahol indokolt lehet a hosszabb használat.


Jacsó Jakab
Jacsó Jakab

Szia, Jakab vagyok. Én és csapatom azért hozta létre ezt az oldalt, hogy segítsünk az egészséged optimalizálásában.
Személyi edző vagyok. Több mint 8 éve kezdődőtt el, hogy kutassak ebben a témában rengeteget olvastam és hallgattam orvosok, P.h.D és szakemberek írásait, szavát, és szenvedélyesen foglalkozom az egészséggel és a testünk funkcióival.
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni neked azokat a lépéseket, amelyeket megtehetsz a teljesítmény növelése és a modern betegségek gyógyítása, valamint a könnyű fogyás érdekében.

Articles: 22

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

jakabfitness