Hidegterápia otthon

Hidegterápia otthon | Gyógyulj a hideg vízzel


Hidegterápia otthon

A hidegvízbe való fürdés aktiválja a test természetes gyógyító képességeit, amelyek enyhíthetik számos betegség tüneteit, és elősegítik az egészség és a jólét érzését. És ha rendszeresen gyakorolják, a hidegvizes fürdő hosszú ideig tartó változásokat eredményezhet a test immun-, nyirok-, keringési és emésztőrendszerében, amelyek javítják az élet általános minőségét, és ami a legjobb, hogy teljesen INGYENES.

Jeges fürdőzés
Jégfürdő
Orosz sakk a jegesvízben
Orosz hidegfürdőzés
3 dolog, amit érdemes tudni a hidegvizes terápiáról (angol videó)

A hidegterápia, avagy hidegvizes fürdőzés pozitív hatásai

Vessünk egy pillantást közelebbről a legfontosabb előnyökre:

Alacsonyabb vércukorszint

A hidegterápia alkalmazható a magas vércukorszint ellen mivel a hideg hatására gyorsan csökken a vércukorszint. A cukrot a szervezet elégeti a test felmelegítéséhez, még mielőtt a cukor a májon keresztül potenciálisan zsírrá alakulhatna. Nem próbálok mentséget adni a több cukorfogyasztásra, viszont hasznos lehet, ha túl sok édességet csúszott le.

Több barna zsírszövet – Jobb zsírégetés

A barna zsírszövet, vagy BAT (Brown Adipose Tissue) elsősorban a kulcscsontok, a szegycsont, a nyak és a hát felső része körül található. Ez egy egyedülálló fajta zsír, amely hőt termelhet a fenékén, a csípőjén és a lábain található normál fehér zsírszövetek elégetésével.

A legtöbb esetben testmozgást vagy kalória korlátozást kell végezni azért, hogy először elégessük a glükózt (vércukorszint), majd utána a glikogént (tárolt máj- és izomcukor), mielőtt végül a zsírt használnánk fel üzemanyag-forrásként. A BAT azonban azonnal és közvetlenül elégetheti a fehér zsírt.

Noha a BAT minden emlősben megtalálható, a csekély hidegnek való kitettség csökkenti a barna zsírszövetet (BAT) ami a hőt állítja elő  és melegen tartja hideg időben továbbá a metabolikus rátája is sokkal magasabb mint a fehérzsírszöveté. A testmozgás és a böjt szintén növeli a BAT-ot.

A hidegterápia anyagcsere-szabályozást és hőtermelést okozó folyamatok nemcsak a zsírokban, hanem a vázizomban is beindulnak. Ez sportteljesítmény növekedését és aktívabb izomműködést okozhat.

Hidegterápia a bőr feszességéért, pattanások ellen

A szervezet a hidegterápia hatására az erek átmeneti összehúzódásával reagál, de közvetlenül a terápia után ereink erősen kitágulnak. A bőr kapillárisai mindjárt az eredeti állapot négyszeresére. És mit jelent ez a bőrünknek? Több oxigénhez, táplálékhoz jut, ami segít abban, hogy üdébb, feszesebb, élettel telibb legyen. És nem csak az arcunkon, hanem egyszerre az egész testünkön!

Ráadásul a hidegben elégetett kalóriák miatt beindul a fogyás,

Javítja a nyirokrendszert és az immunrendszert

A nyirokrendszer egy olyan edények hálózata, amelyek az egész testben futnak, segítve a hulladékok, baktériumok és mikrobák eltávolítását a sejtektől, lényegében megtisztítva a testet. a nyirokrendszere az izmok összehúzódására támaszkodik, hogy a nyirokfolyadékot átjuttassa az ereken. Tehát, ha nem mozog rendszeresen, vagy a nyirokrendszere lassúvá válik, a folyadék stagnál és toxinok halmozódnak fel, amelyek megfázásban, ízületi fájdalomban, fertőzésben és akár betegségben is megnyilvánulhatnak.

A hidegvizes fürdés miatt a nyirokér összehúzódik, és arra kényszeríti a nyirokrendszert, hogy az egész testében szivattyúzza a nyirokfolyadékokat, így kiüríti a felhalmozódott hulladékot. Ez kiváltja az immunrendszer fehérvérsejtjeit, hogy megtámadják és elpusztítsák a folyadékban lévő nemkívánatos anyagokat. A hideg víz hatással van a nyirokrendszerre, amely viszont befolyásolja az immunrendszert, ami elősegíti, hogy a sejtek egészségesekés fittek maradjanak.

Segíthet a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésében

Miközben további kutatásokra van szükség a hidegterápia fiziológiás hatásainak megértéséhez, a kutatások azt bizonyítják, hogy a teljes testes hidegterápia segíthet megakadályozni az Alzheimer-kórt és más típusú demenciát is. Mivel a hidegterápia antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai segíthetik az Alzheimer-kórt érintő gyulladásos és oxidatív stresszválaszok leküzdését.

Javítja a keringését

A kardiovaszkuláris keringés az egész egészségünk és jólétünk egyik legkritikusabb alkotóeleme. A rossz szív- és érrendszeri keringés mellett nemcsak a véráramlás sérül, hanem a szív is stressz alá kerül. És ez végül fáradtsághoz, fejfájáshoz, magas vérnyomáshoz, izomgörcsökhöz, sőt szívrohamhoz és stroke-hoz is vezethet. A jobb vérkeringéssel viszont javíthatjuk a szív egészségét, a mentális teljesítményt, megerősíthetjük az immunrendszert és az anyagcserét, és egyszerűen csak több lesz az energiánk és életerőnk, a keringésünk javul.

A testmozgás és az étrend két jól ismert módszer a vérkeringés javítására. A hidegterápia ugyanakkor serkenti a véráramlást is. Amikor a testet hideg vízbe merül, a vérkeringés megerősödik, hogy több energiát szállítson a szerveidhez. Ezután a szíved arra kényszerül, hogy hatékonyabban pumpáljon. A testünk több energiát igényel mivel több hőt kell előállítania, több kalóriát éget. Ezt ha rendszeresen gyakorolja azzal elősegíti az egészséges vérkeringést és az egészséges testet.

Csökkenti az izomgyulladást

Voltál már valaha nagy intenzitású edzésen, és erős izomlázat éreztél néhány nap után? Ezt késleltetett izomfájdalomnak (DOMS) hívják, és sokak számára annyira fájdalmas lehet, hogy gyulladáscsökkentő gyógyszert alkalmaznak.

Bármely olyan edzés, amely meghaladja testünk megszokott határait, mikroszkopikus törésekhez vezethet a rostokban és a szövetek gyulladásához vezethet. De a hidegvizes fürdő tudományosan bizonyított, hogy segít ellensúlyozni ezeket a negatív hatásokat.

A hideg víz csökkenti a károsodott szövetek hőmérsékletét és összehúzza az ereket. Ez segít csökkenteni a duzzanatot és a gyulladást, és még az idegvégződéseket is zsibbasztja, hogy azonnal enyhítse a fájdalmat.

Eufórikus, jó közérzetet teremthet

Rosszul érzed magad? Próbálkozz hideg zuhannyal. Furcsán hangozhat, de a hidegterápia előnyei messzemenőek, ha a hangulat növelésérőé van szó.

A 2007-es kutatási tanulmány megállapította, hogy a hidegvizes zuhanyzás, fürdés segíthet a depresszió tüneteinek kezelésében, és ha rutinszerűen alkalmazzák, akkor hasznosabbak lehetnek, mint a vényköteles antidepresszánsok. Ennek oka az, hogy a hideg víz a hangulatnövelő neurotranszmitterek áradatát idézi elő, amelyek boldogságot idéznek elő. Egy külön tanulmány, amely elemezte a rendszeres téli úszás hatását az úszók hangulatára, kimutatta, hogy négy hónapos rutin hidegvizes úszás után az alanyok energikusabbak, aktívabbak és frissebnek érzik magukat, mint a kontrollcsoport.

Megkönnyítheti a fogyást

A rendszeres hidegben való fürdésről kimutatták, hogy fokozza az anyagcserét, és körülbelül 16% -kal növeli a teljes test metabolizmusát.

A testfelületünk szándékos lehűtése olyan reakciókat vált ki a testben, amelyek fenntartják a belső hőmérsékletet; néhány ilyen reakció megnövekedett anyagcsere-sebességgel hőtermelést eredményez, ami súlycsökkenést eredményez.

Mentális képességek javulnak

Ha arra kényszeríted magad, hogy megtegyél valamit, amit igazán félsz, akkor erősebb emberré válhatsz azáltal, hogy legyőződ félelmeid.

Nincs jobb módja kijutni a kényelmi zónából, mint egy hideg zuhannyal. A rendszeresen gyakorolt hidegzuhany pozitív mentális hatásai: erős akaraterőt, kitartást, motivációt és a félelmek leküzdését idézte elő több egyéni beszámoló alapján, a YouTube-on sok ilyen sikersztori található.

Visszaállíthatja a hőmérséklet-szabályozó rendszert

Ha valaki mindig fázik, hidegnek érzi testét, akkor a hideg zuhanyozás nagyszerű módja lehet a test hőmérséklet-szabályozásának visszaállítására.

A modern nyugati világban sokan elveszítették azt a képességüket, hogy hidegebb időt nehezen tűrik. A központi fűtés vagy meleg ruházat állandó hőmérsékleten tart minket.

Az idő múlásával a test a külső hőforrásoktól függhet, nem pedig a saját hőtermelő mechanizmusaira támaszkodik.

A hidegterápia visszaállíthatja a testedben a hőtermelés optimális képességét. A rendszeres hidegzuhany számos pozitív előnye közül az, hogy sosem fázol! Ez hihetetlenül hasznos lehet azok számára, akik állandóan hidegérzettel küzdenek.

Hideg terápia – Mikor érdemes hidegben fürödni?


A hidegterápiát napkeltekor vagy vacsora után érdemes végezni. Napközben is igen jól tud esni egy kiadós napozás után.

A zuhanyozás végén vedd le fokozatosan a hőmérsékletet, amennyire csak tudod, és maradj alatta 2-4 percig. Fontos, hogy a légzésed ne legyen kapkodó, minél előbb nyugtasd le.
Amikor hidegre váltod a vizet valószínű az elején nehezen fogod viselni és olyan gondolataid támadnak, hogy valóban szükségem van erre?
Ez teljesen természetes. Ne add fel és folytasd. Körülbelül az első 20 másodperc az, amikor elég nehéz a hidegérzetet megszokni, viszont ezután a szervezet hőtermelése rákapcsol utána már sokkal könnyeb elviselni a hideget.

Idővel annyira hozzá fogsz szokni a hideg vízhez, hogy kívánni fogod és minden nehézség nélkül menni fog. Később 1-2 évnyi rendszeres hidegfürdőzés után télen is akár belemehetsz a 4-5 fokos tóba, vízbe.

Fontos a fokozatosság elvét betartani a hidegterápiában. Viszont az sem jó, ha túlságosan félünk lejjebb venni a víz hőmérsékletét. A 14-15 Celsius fokú víz általában véve elég hideg ahhoz, hogy beindítsa szervezetünkben a hidegadaptációs folyamatokat és megtapasztaljuk a hidegterápia számos pozitív hatását. Az átlagos csapvíz körülbelül 14-16 fokos, ha csak a hideget nyitjuk meg.
1-2 hónap alatt egy egészséges embernek erre a szintre általában elég könnyű eljutnia.

Minél gyakrabban „hidegelsz” annál gyorsabban hozzászokik a tested és annál többet megtapasztalhatod a több energiát, feldobott érzést, zsírégetést és a gyulladás csökkenését a testedben

FELHÍVÁS: Ha súlyos egészségi állapota van, kérjük, forduljon orvoshoz, mielőtt elkezdi a hidegterápiát. Azonnal hagyja abba a kezelést, ha enyhe fejfájást, szédülést észlel vagy a bőr halványsárga-fehéres elszíneződése tapasztalható.

Mielőtt jeges vagy hideg fürdőt vennél, mindenképpen kérd ki orvosod tanácsát, különösen, ha szív- és érrendszeri betegségben szenvedsz. Egyedül ne vágj bele, legyen mindig valaki a közelben, aki segíteni tud, ha bármilyen probléma adódna! Tartsd be a fokozatosság elvét és 5-10 percnél tovább semmiképp sem maradj a vízben!


A hidegzuhany előtt érdemes magas zsírtartalmú és / vagy fehérjetartalmú ételt fogyasztani és egy nagy pohár hideg vizet meginni.


Ha nehezen megy a hidegzuhany 0. lépésként be lehet iktatni az arc hideg vízbe való alámerítését.


 1. Távolítsd el a sminket- vagy arcápolókat
 2. Töltsd tele 14-16 C fokos vízzel egy lavórt vagy a mosdókagylót
 3. Tedd az arcod a jeges vízbe, és tartsd benne, amíg csak tudod
 4. Folytasd a következő két hétben, és dolgozz úgy, hogy kevesebb lélegzetet használj

1. szint: Hideg fejfürdő

2. szint: Hidegzuhany vagy Krioszauna (Hidegkamra)

3. szint: Hideg kádfürdő

4. szint: Jeges tó, kádfürdő

jeges fürdő

* Megjegyzés: Ha a 2. szinten hideg csalánkiütés alakul ki, ez annak a jele, hogy magas a szöveti és szérum omega-hat szint. Állítsd le a hidegterápiát és változtass az étrendeden, amíg ketogén paleolit étrend alkalmazásával a vér omega hat-három aránya 10: 1 alatt nem lesz.

A hidegterápia, hidegvizes fürdő további pozitív hatásai:

 • jó hatással lehet az erekre, a bőrre, energikusabbá tesz, erősítheti az immunrendszert testileg-lelkileg frissítő hatású sportolóknál segítheti a terhelés utáni regenerációt, csökkentheti a sérülésveszélyt, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású
 • Jó ekcéma ellen
 • Csökkenti a vércukorszintet
 • Jó pikkelysömör ellen
 • Bőrfiatalító
 • Jó a narancsbőr ellen
 • Csökkenti a testzsírt
 • Optimalizálja a hormonháztartást
 • Reproduktív fitnesz
 • A szexuális teljesítmény és a termékenység javítása
 • Megszünteti a cukor utáni éhséget
 • Erősíti a mellékvesék működését
 • Jó a pajzsmirigy rendellenessége ellen
 • Szuper immunizáló
 • Mély alvást elősegíti
 • Fájdalom kezelés, fájdalomcsillapítás
 • Zsigeri zsírt segít felszámolni
 • Segít az étkezési rendellenességek abbahagyásában

A hideg miatt megfázhatok?

Ez a mítosz évszázadok óta fennáll. Ez miatt tévesen a szülők ragaszkodnak ahhoz, hogy a gyerekek öltözzenek fel vastagon, vegyenek fel sapkát hideg időben, és ne fürödjenek hideg vízben.

De ha ez egy mítosz, akkor miért jelentkeznek a megfázás és az influenza csúcsa télen?

Azok az emberek, akik valóban azt hiszik, hogy a hideg időjárástól fázunk meg nem értik, hogy valójában a baktériumok a legyengült szervezetben okozzák a megfázást.

A szervezet D-vitamin szintje tél végén éri el a legalacsonyabb szintet és ezért van az, hogy ilyenkor egy influenzajárvány könnyen tud terjedni és a legyengült szervezetben e baktériumok megfázást, náthát vagy lázat okozhatnak.

További tudományos cikkek melyek alátámasztják ezen állítást:

Orosz nő alkalmazza a hidegterápiát (Orosz videó)

A hideg időjárás nem okoz megfázást

Dr. Sorana Segal-Maurer szerint nem a hideg idő okozza a megfázást, hanem azt, amit mi csinálunk, amikor bejön a hideg idő.

“Amikor az időjárás hideggé válik,” mondja a doktornő. “Mindannyian beltérben töltjük időnk nagy részét, ahol újrahasznosított, állott a levegő, és gyakran közel állunk más emberekhez így a vírusok könnyebben terjednek.
Saját immunrendszerünk erőssége (D-vitamin szint) szintén nagy szerepet játszik abban, mennyire érzékenyek vagyunk a megfázásra és milyen súlyosak lehetnek.” – CNN Health

A hideg miatt felfázhatnak a nők?

Mint már azt korábban is írtuk a megfázást baktériumok okozzák a legyengült szervezetben. Ez az állítás megint csak igaz.
A felfázás kórokozók miatt alakul ki mikor bekerülnek a hugyhólyagba – ott aztán megtelepszenek, és gyulladást hoznak létre.

Amikor a húgycsövön át kórokozók jutnak a hólyagba, és gyulladást okoznak, felfázás, hólyaghurut alakul ki.

Mi az a Hidegkamra, Krioszauna

krioszauna

A krioterápia, amely szó szerint „hidegterápiát” jelent, olyan technika, amelynek során a test néhány percig extrém hidegnek van kitéve.

A teljes test-krioterápia (WBC) az amikor a testet néhány percre nagyon hideg levegőnek teszik ki, számos egészségügyi előnye származhat. Az egyén zárt kamrában vagy egy kis kamrában áll, amely körülveszi a testét. A kamra -120 C° és 170 C°  közé esik. Két és négy perc a bent tartózkodott idő az alacsony hőmérsékletű levegőben.

Már egy krioterápiás kezelésnek sok előnye van, de a leghatékonyabb, ha rendszeresen alkalmazzák. Egyes sportolók naponta kétszer használnak krioterápiát.

A krioszauna technológiája alkalmas arra, hogy az ember kényelmesen elviselje az alacsony hőmérsékletet és élvezze annak minden pozitív hatását.

Az eljárás alatt érzett hideg elviselhető mértékű. A krioszaunában lévő -120 °C-ra azért van szükség mivel a hideglevegő sokkal kevésbé stimulálja a szervezetünket, mint a hidegvíz. Ennél fogva elég, ha a víz hőmérséklete 14-15 °C-os hidegvizes fürdőzésnél. A hidegvíz 30-szor hatékonyabban hűt mint a hideglevegő.

Mivel a krioszauna kezelés nem áll mindenki rendelkezésére és nem is ingyenes továbbá a hidegvizes fürdőzés is ugyan olyan hatásos érdemes mindenkinek gyakorolni otthon.

A hidegterápia ízületi problémákat okozhat?

A hidegterápia csökkenti az ízületi fájdalmat

E tanulmány megállapította, hogy a teljes testes krioterápia (hidegkamra) jelentősen csökkentette az artritiszben (ízületi gyulladás) szenvedő emberek fájdalmát. Megállapították, hogy a kezelést a páciensek jól tolerálták. Ennek eredményeként az agresszívabb fizioterápiát is lehetővé tette. Ez végül hatékonyabbá tette a rehabilitációs programokat is.

Mikor nem ajánlott a hidegterápia?

 • Terhességnél
 • Megfázásnál
 • Hidegallergiánál
 • Szívbetegségnél csak óvatosan
 • Rosszullét és gyengeségnél csak óvatosan
 • Légúti betegségeknél (asztma, COPD)

Tippek és trükkök a hidegterápiához

 1. Az agyadon, gondolataidon, hozzáállásodon rengeteg múlik. Gyakran csak arra van szükség, hogy megbeszéld magaddal, hogy a hidegterápiától egészségesebb, energikusabb leszel ráadásul még gyulladáscsökkentő is.
 2. A nyári nagy melegben könnyebb lehet hideg vizes fürdőt venni, hiszen ilyenkor még testünk kívánja is, hogy lehűtsük miután felforrósodott a sok napsugárzástól. Ilyenkor érdemes egy kinti zuhanyt beszerezni és rákötni a slagot, aztán mehet a móka.
 3. Mikor beköszönt a hidegidő érdemes lehet a ruházkodást lazábbra venni, kevesebb ruhát felvenni. Ez is elősegíti a hidegadaptációt szervezetünkben. Bár ez sokkal gyengébb stimuláns, mint mondjuk egy hidegvizes kád (a hideg vízben való alámerülés kb. 30-szor erősseb stimuláns, mint a hideglevegő)
 4. Hidegterápia után mindig jól esik a meleg, főleg a kezdőknek. Ahhoz, hogy ne alakuljon ki egy rossz agyi reakció a hidegterápiára, érdemes lehet az elején utána szaunázni vagy a kályha mellett felmelegedni. Ajánlott továbbá utána edzést tartani (fekvőtámasz, guggolásból felugrás stb.) A jakabfitness-nél nagyon jónak tartjuk, ha utána a napon engeded, hogy megszáradj.

Mindent összefoglalva …

Kihívást jelenthet az agyad és a tested számára a hidegvizes fürdőzés, hidegterápia főleg az elején, ám rövid és hosszú távon is megéri, hiszen az egészségügyi előnyök messzemenőnek.

Még ha csak lassan, és megfontoltan kezdesz is bele a hidegterápiába, idővel szervezete meg fogója hálálni.
Érdemes mindenkinek kipróbálni.

jeges fürdőzés

Jacsó Jakab
Jacsó Jakab

Szia, Jakab vagyok. Én és csapatom azért hozta létre ezt az oldalt, hogy segítsünk az egészséged optimalizálásában.
Személyi edző vagyok. Több mint 8 éve kezdődőtt el, hogy kutassak ebben a témában rengeteget olvastam és hallgattam orvosok, P.h.D és szakemberek írásait, szavát, és szenvedélyesen foglalkozom az egészséggel és a testünk funkcióival.
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni neked azokat a lépéseket, amelyeket megtehetsz a teljesítmény növelése és a modern betegségek gyógyítása, valamint a könnyű fogyás érdekében.

Articles: 24

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük