A számítógépes látás szindróma tartós szemkárosodást okozhat és növelheti a depresszió kockázatát

Ingyenesen jár a kék fény szűrő szemüveg az irodai dolgozóknak


Tudtad, hogy létezik egy olyan jogszabály, amelyik előírja, hogy a képernyő előtti munkavégzéshez a munkáltatónak kötelessége biztosítani a munkavállaló számára a megfelelő dioptriás vagy kék fény szűrő szemüveget?

Országos felmérés készült a képernyő előtti munkavégzés hatásairól és arról, hogy Magyarországon az irodai dolgozók mennyire vannak tisztában az ingyenesen igényelhető szemüveg lehetőségével

Egy friss országos felmérés szerint Magyarországon 10-ből 9 ember soha nem hallott a munkaadó által kötelezően (és ingyenesen) biztosítandó irodai szemüveg lehetőségéről, pedig minden második munkavállaló panaszkodik komoly fejfájásra és szemszárazságra a képernyő előtti munkavégzés miatt. 


MIÉRT VAN SZÜKSÉG KÉK FÉNY SZŰRŐS IRODAI SZEMÜVEGRE

A kék fény (HEV), mely nagy mértékben érkezik a mesterséges LED forrásokból, valamint telefonunk és számítógépeink kijelzőiből, nem csak a látásunkat károsíthatja, de maradandó egészségügyi problémákat okozhat.

számítógépes-látás szindróma fő okozója a hosszantartó monitor bámulás. 

A nagy energiájú kék fény felgyorsítja az öregedési folyamatot is: bőrünk hamarabb kiszárad, ráncosodik, amiatt, hogy a beérkező kék fény következtében sejtjeink veszítenek víztartalmukból.

Ha lefekvés előtt túl sokat bámuljuk a képernyőt, akkor a kék fény hatására megemelkedett kortizol szint miatt nem tudjuk magunkat kipihenni és komoly alvászavar alakulhat ki. A kialvatlanságból egyenesen következhet stressz, figyelemzavar, elhízás és depresszió is, sőt, a meltaonin szint megzavarása mell- és a prosztatarák kialakulását is eredményezheti.

A “Jár neked a szemüveg” fórum 2019. októberében országos felmérést készített arról, hogy az intenzív számítógép-használat mennyire károsítja az emberek életminőségét és látását. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire ismerik és használják ki a munkavállalók és a cégek azt a lehetőséget (és törvényi kötelezettséget), ami szerint a munkaadóknak szemüveget kell biztosítaniuk a képernyő előtti munkavégzés céljából.

felmérésből kiderült, hogy az irodai munkát végzők 92%-a egyáltalán nincsen tisztában azzal, hogy az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet szerint ingyenesen igényelhetnek a munkáltatótól éleslátást (dioptriás) biztosító szemüveget, vagy kék fény szűrős monitor szemüveget. Ez az arány annak fényében megdöbbentő, hogy a válaszadók 69%-a szenved legalább három, látással kapcsolatos problémától, kortól és a képernyő előtt eltöltött idő mennyiségétől függetlenül. 

A képernyő előtti munkavégzés egyik mellékhatása a számítógépes látás szindróma (Computer Vision Syndrome – CVS), mely egyszerre eredményezhet szemszárazságból eredő szúró érzést, fejfájást és fáradékonyságot. Az intenzív számítógépes munka további kellemetlen hatásai közé tartoznak a sok ülésből következő hát, váll és nyaki fájdalmak is. “A képernyőkből érkező kék fény mind élettani, mind szemészeti elváltozásokat is tud okozni.” – árulta el Táll Krisztina optometrista. A felmérés szerint a 18-29 éves korosztály 89%-a szenved a számítógépes-látás szindrómától, míg a 30+ korosztálynál ez az arány 75%. Ez részben azért lehet, mert a fiatalok vélhetően gyakrabban használják az okostelefonjukat és otthon is több időt töltenek el a gép előtt

Tudjuk, hogy a kék fény káros, mégsem teszünk ellene

A felmérésből az is kiderült, hogy bár a dolgozók több, mint a fele tisztában van a kék fény veszélyeivel, 83% egyáltalán nem hord monitorszemüveget. A szakember szerint pedig az irodai munkát végzőknek kifejezetten ajánlott lenne, hiszen védőrétege meggátolja a káros kék fény behatolását a retinába.

A jó hír, hogy monitorszemüveget is lehet igényelni a munkáltatótól, ráadásul nullás (dioptria-mentes) szemüveg esetén orvosi vizsgálatra sincs szükség. “Ami az éleslátást biztosító szemüvegeket illeti, az igénylése orvosi vizsgálathoz kötött, és ha az üzemorvos úgy ítéli meg, hogy munkavállaló részére dioptriás szemüveg biztosítása szükséges lehet, a dolgozót beutalhatja szemészeti vizsgálatra is.” – árulta el dr. Zempléni Kinga ügyvéd.

“Bízunk benne, hogy a felmérésünk eredményeinek és az országos fórumnak köszönhetően minél több cégvezető és munkavállaló fog élni az ingyenesen igényelhető irodai szemüveg lehetőségével. Fontos az egészségünk és ha létezik olyan törvény, ami a szemünk védelmét biztosítja, akkor miért ne élnénk vele? Egyébként már folyamatban van a cégvezetőket érintő kutatás is, melynek eredményeit várhatóan novemberben hozzuk nyilvánosságra. Elöljáróban azonban annyi kiderült, hogy pl. a KKV-k vezetői a cégvezetők többsége sem ismeri ezt a törvényt, pedig adó- és járulékmentesen elszámoltathatnák a szemüvegeket” – nyilatkozta Valner Szabolcs, a Jár neked a szemüveg kutatás vezetője.

A számítógépes látás szindróma tartós szemkárosodást okozhat és növelheti a depresszió kockázatát

HOGYAN ÉS HONNAN SZEREZZEM BE AZ IRODAI SZEMÜVEGET?

Ha nagyvállalatnál dolgozol, a legkézenfekvőbb megoldás, ha a HR-es(human resources, magyarul emberi erőforrás) kollégának jelzed az igényedet. Ha olyan kisebb cégnél dolgozol, ahol nincs HR munkatárs, az első számú vezetővel érdemes beszélned.

A szemüveg beszerzését ezután vagy rád bízza a vezetőség, vagy ők maguk gondoskodnak róla. A szemüveget megrendelheted online, vagy személyesen megvásárolhatod a szaküzletben.

A képernyőkből érkező kék fény ellen védő szemüveg

A monitorok káros kék fény sugárzását kivédő szemüvegek védőeszköznek minősülnek. Ezek lehetnek dioptriásak és 0-ásak. Amennyiben a szemüveg dioptriás, úgy az éleslátást biztosító szemüveg kategóriába esik. A szemüveg juttatás jogszabály által kötelező. A szemüveg a személyi jövedelemadót szabályozó 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú mellékletének 8.8. pontja alapján adómentes juttatásnak minősül. A szemüveg biztosításához szemész orvosi vizsgálatra nincs szükség. A beszerzést terhelő áfa levonásba helyezhető amennyiben a szemüveget áfa köteles tevékenységhez használják.

Nem tartozik az adómentes körbe, tehát adóztatandó:

  • a kontaktlencse,
  • a bifokális,
  • a progresszív,
  • a munkaprogresszív,
  • a fényre sötétedő többfókuszú lencse, vagyis az olyan szemüveg, amelyet a munkavállaló a munkavégzéstől függetlenül is használ.

GYIK

Mit tegyek, ha a rendelt szemüveg nem áll jól?

Ha otthon felpróbálva rájössz, hogy mégsem ez a szemüveg az igazi, a Jakabstore-nál 15 napig minden megvásárolt szemüveget visszavásárolunk Tőled.

.

Mi az a 0-ás monitor szemüveg?

A monitor előtt hosszú órákat eltöltő munkavállalóknak abban az esetben is szükségük lehet kék fény elleni védelemre, ha egyébként a látásuk tökéletes és nincs szükségük dioptriás szemüvegre. Ilyen esetben a Jakabstore becsiszolt, optikai minőségű kék fény szűrő lencsékkel készítik el a kiválasztott keretet, dioptria nélküli (plán, 0,00) kivitelben.

Mekkora értékben kell szemüveget biztosítania a munkáltatónak?

A jogszabály nem tér ki alsó és felső értékhatárra, az általános gyakorlat szerint a cégek 15.000 – 30.000 Ft közötti értékben szoktak biztosítani a munkavállalónak szemüveget.

kék fény szűrő monitor szemüveg irodai munkához

 


Jacsó Jakab
Jacsó Jakab

Szia, Jakab vagyok. Én és csapatom azért hozta létre ezt az oldalt, hogy segítsünk az egészséged optimalizálásában.
Személyi edző vagyok. Több mint 8 éve kezdődőtt el, hogy kutassak ebben a témában rengeteget olvastam és hallgattam orvosok, P.h.D és szakemberek írásait, szavát, és szenvedélyesen foglalkozom az egészséggel és a testünk funkcióival.
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni neked azokat a lépéseket, amelyeket megtehetsz a teljesítmény növelése és a modern betegségek gyógyítása, valamint a könnyű fogyás érdekében.

Articles: 22

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

jakabfitness