Miért és Mikor használjon a kék fényszűrő szemüveget?

Miért és Mikor használjon kék fényszűrő szemüveget?


Miért káros a kék fény este?

Mindenki tudja, hogy a telefon lefekvés előtt történő használata káros az alvásunk számára. De kevesen tudják, hogy a telefonokkal nem ér véget. A késő esti számítógépes használat, a tévékészülék, vagy akármilyen mesterséges megvilágítás is képes tönkre tenni az alvás minőségét, regeneráló hatását. Miért?

Ha éjszaka az mesterséges fényeknek vagyunk kitéve, ez az agyunknak azt jelzi, hogy nappal van, tehát az agyunk leállítja a melatonin, az alvás és az öregedésgátló molekula szekrécióját, megakadályozva, hogy maximálisan regeneráló alvásállapotba lépjünk.

Lehet, hogy alszunk, de nem fogunk elaludni olyan gyorsan és egyszerűen, és nem alszunk olyan mélyen és nyugodtan, mint azt szervezetünk igényelné.

Ennek oka az, hogy a kék fény frekvenciái, amelyek a modern képernyővilágítás és az izzók fő alkotóelemei, szemünkbe jutva azt az információt küldik az agyba, hogy dél van, fel kell kelni. Beindul a kortizoltermelés és szervezetünk éber állapotban marad, nem tud beindulni a melatonin (alvás és regenerálódás) hormonkiválasztás.

Az alvást az agy cirkadiánritmus szabályozza, amely egy 24 órás ciklus melyet testünk a nap folyamán követ. A legtöbb élő szervezet cirkadián ritmussal működik, amelyet a fény és a sötétség szintje határoz meg.

A kutatók szerint a melatonin szükséges az alvásritmus szabályozásához,  hogy elaludjunk és ne keljünk fel éjszaka közben.

jakabstore

Álmatlanság, fáradt reggelek?

Vegye kezébe egészségét!

Az agy fő óráját a fényérzékeny idegsejtek egy csoportja szabályozza, amelyet suprachiasmatic nucleusnak (SCN) hívnak, ez a cirkadián ritmus központja.

A cirkadián ritmus jelentése(„napi biológiai óra”)
A cirkadián ritmusokat az élőlény saját belső időmérő rendszere vezérli ennek a központja az agyban található SCN, amit külső, szinkronizáló stimulusok (zeitgeberek) is segítenek. A legfontosabb közülük a napfény. Ezek a ritmusok teszik lehetővé, hogy az élőlények alkalmazkodni tudjanak a környezeti körülmények szabályos váltakozásaira, és fel tudjanak készülni rájuk. A hormonok szekrécióját is ez irányítja.
Forrás: Wikipedia

Video a cirkadián ritmus szerepéről. (Angol)

Napfényben az SCN jelzi a testnek, hogy emelje fel a testhőmérsékletet, és kortizol hormont termeljen, hogy felébresszen minket.

Éjszaka az SCN jelzi a tobozmirigynek a melatonin felszabadulását. A szintek este emelkednek, és 12 órán keresztül magasak maradnak, a nappali szinteket alig lehet kimutatni.

Számos tényező befolyásolhatja a melatonin felszabadulását a tobozmirigyből, potenciálisan alvászavarokat okozva. A legerősseb befolyásoló tényezőnek a kék fényt találták, emellett van még az éjszakai étkezés, sport stb.

Több tanulmány is azt találta, hogy a magasabb éjszakai melatonin szint segít megakadályozni különböző kórokat:

 • A melatonin lassítja az öregedés hatásait
 • Antidepresszáns és segít az alvási problémák kezelésében
 • Erős antioxidáns, segít az immunrendszer erősítését
 • Javítja a metabolikus szindróma tüneteit
 • Szabályozza a zsír anyagcserét
 • Elősegíti a szem működését
 • Csökkenti az oxidatív stresszt
 • Vezéri a celluláris funkciót
 • Megakadályozza a sejtek sorvadását

 Kevesebb melatonin hormonszint:

 • a zsírtartalom és az inzulinszint növekedése
 • megnövekedett kockázat: Parkinson- és Alzheimer-kór, emlőrák, COPD és szívbetegségek, sclerosis multiplex

Tehát, a kék frekvenciák naplemente utáni kitettség megakadályozza az agyunknak, hogy megnyugodjon, kiválassza a melatonint és felkészüljön az optimális alvásra.

Mindenki tudja, hogy az alvás kritikus jelentőségű az egészség szempontjából, de csak kevesen tudják, mennyire fontos ez. Alvás közben az, amikor kijavítjuk a mitokondriumokat, a sejtekben található apró energiát termelő szervecskéket, amelyek az ételt hasznos celluláris energiává változtatják. Amikor fiatalok vagyunk, a mitokondriumunk nagyon jól működik („gyors anyagcsere”), és funkciójuk általában csökken az öregedéskor. Ha a mitokondriális energiatermelés leáll, azonnal meghalunk.

A jó egészség és a cirkadián ritmus kapcsolata (Angol videó)

A kutatások azt mutatják, hogy a rossz alvás összefügg a súlygyarapodással, és a szakértők azt mutatják, hogy ez nagyrészt a mitokondriális diszfunkcióknak tudható be. Ráadásul; A rossz alvás szorongással, depresszióval, cukorbetegséggel, szívbetegségekkel, neurodegeneratív betegségekkel és a legtöbb egyéb egészségügyi problémával is összefügg.

Fontos megértenünk, hogy a rossz alvás leggyakoribb oka, és az ebből adódó egészségügyi problémák, a túlzott mesterséges fényeknek való kitettségből és kevés napfényből adódik.Ezt több tanulmány is igazolja (hivatkozás angol nyelvű):

Szerencsére nem minden fényfrekvenciának van ilyen hatása. A vörös, a narancssárga és a sárga frekvencia, a tűz színei, sokkal kevésbé energikusak, így sokkal kisebb hatással vannak a belső óra és a melatonin szekréciójára. Tehát ahelyett, hogy elmenekülnénk egy barlangba élni (bár szerintem ez izgalmasan hangzik), a telefonokon és a számítógépeken kék fényt szűrő technológiát, valamint piros, narancs villanykörtéket használhatunk.

Mivel azonban a világ többi részének világítását nem tudjuk befolyásolni, a mesterséges fénytől való védekezés leghatékonyabb módja a kék fény blokkoló szemüveg használata, amely közvetlen védelmet nyújt minden mesterséges fényforrástól. Iskolákban, munkahelyeken és nyilvános helyeken, élelmiszerboltokban.
Telefonja és minden képernyő is ilyen magas energiájú kék fényt bocsát ki.

Nappali és éjszakai kék fényszűrő szemüvegek.

Kínálunk szemüvegeket nappali és éjszakai használatra, a funkciójuk meglehetősen eltérő.

Az éjszakai lencséink blokkolják a kék fényt és a zöld fény frekvenciáinak legnagyobb részét, mivel ezek a modern világítás által kibocsátott legenergetikusabb részek, és leginkább befolyásolják alvásciklusunkat, a melatonin szintjét és az alvás minőségét.

Végül a fények nem csak szemünkön keresztül, de bőrünkön át is (kisebb mértékben) befolyásolják szervezetünk biológia óráját. Szóval érdemes felöltözni, ha ilyen fények vesznek körül, különösen vigyázzunk a pajzsmirigyünkre.

Hogyan használjuk az éjszakai kék fény szűrő szemüveget:

Az éjszakai lencsék használata egyszerű: amikor a nap lenyugszik, vegye fel a szemüveget. Ha kint sötét van és a mesterséges lámpák világítanak, tedd fel éjszakai szemüvegünket. A legjobb eredmény elérése érdekében naplementétől alvásig végig viselje őket. Ha éjjel fel kell kelnie és fényt kell használnia, ne felejtse el viselni a szemüvegét, vagy cserélje ki házának világítását, hogy napközben csak a természetes fény, és éjszaka a piros izzók világítsanak. Már egy rövid ideig tartó mesterséges fénynek való kitettség megzavarhatja belső óráinkat. Ha napkelte előtt fel kell kellnie, bár ez nem optimális, viselje éjszakai kék fényszűrő szemüvegét.

Nap és sötét a maximális eredmény érdekében!

A kék fény szűrő szemüveg önmagában nem képes helyrehozni az alvást. A melatonint szervezetünk a nap és a triptofán nevű aminosav ultraibolya fényfrekvenciájának hatásra termeli. A maximális eredmény elérése érdekében ajánlott minden nap nézni a napfelkeltét, vagy legalább minimális időt eltölteni reggel a szabadban, még akkor is, ha csak egy 15 perces séta erejéig. Ha megteheti nézze a naplementét is a szabadban, miközben a nap lenyugszik az agy számára információt küld, sőt a vörös és infravörös hullámok, amiket ilyenkor kibocsájt gyógyító hatással vannak sejtjeinkre

Benjamin Franklin idézete ezt jól ábrázolja: “korán lefeküdni és korán kelni bárkit egészségessé, gazdaggá és bölcsé tesz”.

Napfény_Vs_LED

A nappali kék fény szűrő szemüvegjeink blokkolják a mesterséges kék fényben található (HEV) magas energiájú kék fényt ami folytonos kortizoltermelésre (stresszhormon)serkenti a szervezetet, mindamellett okozhat:

 • Fejfájást
 • Károsíthatja a szemet (rövidlátás)
 • Digitális szembetegséget
 • Száraz, piros szemet

Mesterséges világítás (kék fény) mindenhol ottvan, a LED-ben, telefon képernyője, monitorok, laptop, tablet, energiatakarékos izzók stb…

Nappali kék fény szűrő szemüvegek használata:

A nappali szemüvegek használata szintén meglehetősen egyszerű. Valójában minden, amit kínálunk, nagyon egyszerű, logikus és vitathatatlan tudományos és természetes igazságokon alapul, ha még nem vette észre;).

Viselje nappali szemüvegjeinket, amikor napközben mesterséges fénynek van kitéve, különösen a hideg fehér fények, kék LED-ek esetében.

Ne viselje napfényben szemüvegjeinket, vagy napszemüveget!

A tudományos kutatások, azt mutatják, hogy a teljes spektrumú napfény kritikus az egészség szempontjából. Ezért azt javasoljuk, hogy kerülje a napszemüveget, mivel ezek torzítják a spektrumot, blokkolva az ultraibolya fényt, amely a pupilla összeszűküléséhez szükséges, hogy összehúzódjon és alkalmazkodjon a napfényhez. Ennek a jelnek a blokkolásával a szemét nagy energiájú kék fénnyel fogja bombázni a nap, valamint a kiegyensúlyozatlan spektrum a különféle káros következményeivel kell szervezetének megküzdenie.

Hasonlóképpen, a test nem képes előállítani kritikus hormonokat és ingerület átvivő anyagokot, ha ezek a frekvenciák (UV, infravörös) blokkolva vannak. Ugyanezen okból nem ajánlott kék fény blokkoló szemüveget viselni természetes napfényben.

Továbbá nem javasoljuka kontaktlencséket, mivel ezek blokkolják az oxigént a szaruhártyából, amely a test egyetlen része, mely képes az oxigént közvetlen a külső levegőből felvenni; a gyártók ezt jól tudják, amelyet alig adnak nyilvánosságra (jól tudjuk miért). Ez csökkenti a szaruhártya sejtjeiben a mitokondriális funkciót, és ennek számos negatív hatása van.

Összefoglaló

Az esti kék fény átveri az agyát és azt gondolja, hogy nappal van, ami gátolja a melatonin képződését, és csökkenti az alvás mennyiségét és minőségét.

Ha bármilyen kérdése van, keressen minket a kapcsolat@jakabstore.hu címen.

Ezeket az állításokat az Élelmiszer-és Gyógyszerhatóság nem értékelte. Ezeknek a termékeknek nem célja, hogy diagnosztizáljon, kezeljen, gyógyítson, vagy megelőzőn bármilyen betegséget.

Források (angol):

 


Jacsó Jakab
Jacsó Jakab

Szia, Jakab vagyok. Én és csapatom azért hozta létre ezt az oldalt, hogy segítsünk az egészséged optimalizálásában.
Személyi edző vagyok. Több mint 8 éve kezdődőtt el, hogy kutassak ebben a témában rengeteget olvastam és hallgattam orvosok, P.h.D és szakemberek írásait, szavát, és szenvedélyesen foglalkozom az egészséggel és a testünk funkcióival.
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni neked azokat a lépéseket, amelyeket megtehetsz a teljesítmény növelése és a modern betegségek gyógyítása, valamint a könnyű fogyás érdekében.

Articles: 25

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük