kék fény káros hatásai

5 Tanulmány, ami bizonyítja a kék fény káros hatásait. Mit tehetünk ellene.


Több száz szakértő által áttekintett klinikai vizsgálat, randomizált, kontrollált vizsgálat és metaanalízis foglalkozik a kék fény veszélyeivel. Ebben a cikkben az 5 legfontosabb tanulmányt szeretném bemutatni, ami arról szól, hogy a kék fény káros lehet az alvásunkra, az egészségünkre és a közérzetünkre.

1.      A kék fény és a zöld fény megzavarja az alvást

Tanulmány: A melatonin szabályozásának akcióspektruma emberben: bizonyíték egy új cirkadián fotoreceptorra

A digitális készülékekből, a tévéből, a házvilágításból, a készülékekből és az utcai lámpákból kibocsátott kék fény megzavarja az alvást. Egy Harvardi tanulmány  kimutatta, hogy a megzavart alvás növeli annak esélyét, hogy olyan betegségeket kapjon, mint a rák, a cukorbetegség és az elhízás. Az alvás olyan fontos, és úgy tűnik, hogy a kék fény és a zöld fény megakadályozza, hogy a szervezet melatonint termeljen, ami a jó minőségű alváshoz szükséges. Ha napközben fáradt, vagy sokszor felébred az éjszaka folyamán, akkor valószínűleg túl sok kék fénynek van kitéve.

A tanulmány azt vizsgálta, hogy mely fényfrekvenciák zavarták meg a melatonin termelését. A szerzők egy nagyon különálló fénysávot találtak(400 nm és 550 nm között), amely elnyomja a melatonin hormon kiválasztódást.

Az optimális alvás érdekében naplemente után speciális piros lencsés kék fényt blokkoló szemüveget ajánlott viselni, ami kiszűri az összes kék és zöld fényt. A legjobb éjszakai kék fényt blokkoló szemüvegek ezért a kék és zöld fény 100% -os blokkolására képes 400-550 nm között. Pontosan ez az a tanulmány, amiért létrehoztuk az éjszakai kék fény blokkolós jakbfietness szemüvegeket.

2.      A kék fény növeli a mellrák és a prosztatarák kockázatát

Tanulmány: A mesterséges éjszakai fény és az emlőrák és a prosztatarák kockázatának társulásának értékelése Spanyolországban (MCC – Spanyolország tanulmány)

Ez a tanulmány egy nagyon átfogó tanulmány, mintegy 4000 résztvevő bevonásával. A mesterséges kék fénynek való kitettség magasabb ösztrogénszinthez vezethet, ami bizonyos rákos megbetegedések magasabb kockázatát jelenti. A kék fény sejtkárosodást okoz, a nagyobb sejtkárosodás azt jelenti, hogy megemelkedik a sejtmutáció, ami rákot eredményezhet. A spanyol tanulmány kimutatta, hogy mind a beltéri, mind a kültéri mesterséges kék fénynek kitett résztvevőknél nagyobb volt az emlőrák vagy a prosztatarák kockázata. Az otthonon kívüli mesterséges kék fény ugyanolyan rossz, mint a beltérből származó kék fény. Az otthonon kívüli kék fényforrások az autó fényszórói, utcai lámpák, biztonsági lámpák, bárokban, éttermekben vagy bevásárlóközpontokban található lámpák. Naplemente után ezért mindenképpen ajánlott csökkenteni a mesterséges kék fényt. A legjobb, ha olyan kék fényt blokkoló szemüveget választ, amely az összes kék és a zöld fényt blokkolja. Webshopunkban azon szemüvegek blokkolják az összes kék és zöld fényt, amelyeknek mélyvörös lencséjük van.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy azok a férfiak, akik olyan hálószobában aludtak, amely nem volt teljes sötétségben, nagyobb volt a kockázati esélye a prosztatarák kialakulásának. Nagyon fontos, hogy teljes sötétségben aludjunk.

3.      A kék fény elhízást és inzulinrezisztenciát okoz

Tanulmány: Egyetlen éjszakai fényhasználat akutan megváltoztatja a hormonális és anyagcsere-reakciókat egészséges résztvevőknél

Ez a 2017-es tanulmány rendkívül fontos, mivel azt mutatja, hogy az éjszakai kék fénynek való kitettség inzulinrezisztenciához, glükóz-intoleranciához és anyagcsere-zavarhoz vezet. Ez különösen azokat az embereket fogja aggasztani, akik éjszakai műszakban dolgoznak, késő estig fennmaradnak, vagy napnyugta után nem viselnek kék fényt blokkoló szemüveget.

Az ijesztő, hogy ez a tanulmány kimutatta, hogy az intoleranciák statisztikailag szignifikáns szinten jelentkeztek mindössze egy éjszakai kék fény hatására. Ha egy meghatározott étrendet követ, és nem éri el az eredményeket, akkor az valószínűleg nem az ön által fogyasztott ételnek, hanem annak a fénynek köszönhető, amelyek körbeveszik önt.

A jó hír az, hogy ez könnyen megoldható. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a reggeli étkezésnél elfogyasztott étel kevésbé valószínű, hogy testzsírként kerül tárolásra. Az emésztéshez és a tápanyagok feldolgozásához szükséges hormonok és enzimek reggel jobb szinteken vannak, sötétedés után pedig a leggyengébbek. A naplemente után a kék fényt blokkoló szemüveg viselése azt is jelenti, hogy a vércukorszintet és az inzulint kontroll alatt tudja tartani.

A kék fény alvás közben szintén glükóz-intoleranciát és inzulinrezisztenciát okoz. Ez a két kór idővel megnövelheti a cukorbetegség kockázatát.

Tanács: Az egészséges életmód részeként ajánlott este 6 óra után nem enni és naplemente után éjszakai kék fény blokkoló szemüveget viselni. A gazadag reggeli étkezés is sokat segíthet a szervezet helyes biológia órájának beállításában, ami elősegítheti a fogyást és a stabil energiaszinteket napközben.

4.      A kék fény megzavarhatja a hormonokat a bőrön keresztül

Tanulmány: A bőr alatti fehér adipociták fényérzékeny jelátviteli utat fejeznek ki, melanopszin / TRPC csatorna tengelyén keresztül közvetítve

Ez a 2017-es tanulmány lényege az, hogy nem csak a szemünkben vannak kék fényre érzékeny sejtek hanem a bőrünkön is. A kék fény megzavarhatja cirkadián ritmusunkat (biológia óránkat) a bőrön és a zsírsejteken keresztül.

A tanulmány kimutatta, hogy a bőr 480 nm körüli kék fényre reagál. A melanopsin egy kék fény receptor, amelyről eddig azt gondolják, hogy csak a szemekben van jelen. Ez a tanulmány megváltoztatta a kék fényről való gondolkodásmódunkat, mivel ez a bőrünkön keresztül hatással lehet ránk. Bár nem ugyanolyan mértékben, mint a szemen keresztül, de mindazonáltal hormonálisan problémát okozhat számunkra.

Más közelmúltbeli tanulmányok még tovább vitték a dolgokat, és bebizonyították, hogy ha nem engedjük, hogy bőrünk teljes sötétségben legyen és napnyugta után mesterséges fényeknek tesszük ki magunkat, a bőr nem léphet helyreállítási módjába, ami hozzájárulhat a melanoma (bőrrák) növekedéséhez, amelyet világszerte tapasztalunk.

Napnyugta után kulcsfontosságú az olyan ruhák viselése, amelyek a bőröd nagy részét lefedik. Vagy a ház körül a szokásos izzókat piros fényű körtékre cseréld le.

5.      A kék fény negatívan befolyásolhatja hangulatunkat és viselkedésünket

Tanulmány: A fényterhelés időzítése befolyásolja a hangulatot és az agyi áramköröket

A napfény utáni kék fénynek való kitettség fokozhatja a hangulat ingadozást, stresszt, szorongást, a depressziót és a szezonális affektív zavart. Ez a 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a napfény utáni kék fénynek való kitettség negatívan befolyásolhatja hangulatunkat. A naplemente utáni túlzott kék fény hatására kialakuló alváshiány szintén fokozhatja ezeket a problémákat.

Olyan jó fényhigiénés gyakorlatok alkalmazása, mint például a kék fényt blokkoló szemüveg viselése napnyugta után, vörös izzók beépítése otthonába, hosszú ruházat viselése, vörös fényterápia alkalmazása és 100%-os sötétség a hálószobában kulcsfontosságú.

Ha többet szeretne megtudni a kék fényről, és további hasznos biohacking és egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsokat kapni látogasson el a jakabfitness.hu oldalra


Jacsó Jakab
Jacsó Jakab

Szia, Jakab vagyok. Én és csapatom azért hozta létre ezt az oldalt, hogy segítsünk az egészséged optimalizálásában.
Személyi edző vagyok. Több mint 8 éve kezdődőtt el, hogy kutassak ebben a témában rengeteget olvastam és hallgattam orvosok, P.h.D és szakemberek írásait, szavát, és szenvedélyesen foglalkozom az egészséggel és a testünk funkcióival.
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni neked azokat a lépéseket, amelyeket megtehetsz a teljesítmény növelése és a modern betegségek gyógyítása, valamint a könnyű fogyás érdekében.

Articles: 24

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük