8 Dolog, amit nem gondoltál volna: így hat a császármetszés a babádra!


A császármetszés egy sebészeti eljárás a baba születésének elősegítésére, ha a természetes szülés lehetetlennek vagy bonyolultnak tűnik több tényező miatt, mint például helytelenül elhelyezkedő magzat, anyai egészségügyi problémák, méhlepény problémák stb. A baba a anya hasában és méhében ejtett bemetszések révén kerül elő. Ha nincsenek komplikációk a terhességgel kapcsolatban, a hüvelyi szülés mindig biztonságosabb, mint a császármetszés. A császármetszés rövid és hosszú távon is hatással lehet az anyára és a gyermekre.

Császármetszés és a baba

Jelenleg néhány tanulmány azt találta, hogy a császármetszéssel született csecsemők életük során több krónikus egészségügyi problémának vannak kitéve vagy növelik annak kockázatát.

Mi a legfőbb különbség a hüvelyi úton és császármetszéssel született babák között?

A hüvelyi szülés során megnövekedett stresszszinteknek pozitív hatása van a gyermekre. Ezek a stresszorok végül aktiválják a baba védekező mechanizmusait, felkészítve a gyermeket az anyaméhen kívüli életre. A császármetszés során ez a védekező mechanizmus aktiváció nem következik be. Ez lehet az alapvető oka annak, hogy a császármetszéssel született gyermekek egészségügyi problémái eltérnek a hüvelyi úton született gyermekektől.

Mi teszi a császármetszéssel született babákat fogékonyabbá az immunológiai betegségek kialakulására?

A császármetszéssel született gyermek fehérvérsejtjeinek DNS-állománya bizonyos változásoknak lehet kitéve, amelyek összefüggésben vannak a fent említett stresszszint-változásokkal. Ezek a genetikai változások lehetnek az oka annak, hogy a császármetszéssel született gyermek könnyebb célponttá válik az immunológiai betegségek, mint a cukorbetegség és az asztma kialakulására későbbi életében.

Hogyan befolyásolja a császármetszés a babát?

Bár a császármetszés néha életmentő módszer, a baba olyan komplikációkba kerülhet, amelyek élethosszig tartó hatással lehetnek rá. A császármetszés hatásai közül néhány a következő (még ha nem is mindegyik, a gyermek néhányukra kockázatot jelenthet):

Alulfejlett immunrendszer

A hüvelyi szülés során a baba ki van téve az anya barátságos baktériumainak a szülőcsatornában. Ezek a baktériumok a baba bélrendszerében telepednek meg, és növelik a gyermek immunitását. A császármetszéssel született babák, különösen sürgősségi esetekben (például amniotikus folyadék vesztése a zsák megrepedése miatt), kevésbé vannak kitéve ezeknek a baktériumoknak. Ez befolyásolja a baba hosszú távú egészségét.

Légzési problémák

A légzési problémák kockázata sokkal nagyobb a császármetszéssel született gyermekek körében. Ennek több oka is van:

 • Összehúzódások hiánya a vajúdás során: Általában a vajúdás során fellépő összehúzódások készítik fel a baba tüdejét a szülés utáni önálló légzésre. A tervezett császármetszéssel született babák, vagyis azok, akiknél a császármetszést a vajúdás megkezdése előtt végzik, nagyobb valószínűséggel küzdenek a légzéssel, mivel tüdejüknek nincs gyakorlata.
 • Átmeneti tachipnea: A “nedves tüdő” néven is ismert állapot a gyermek rendkívül gyors és erőltetett légzését jellemzi az első néhány napban. Ez a császármetszéssel született gyermekeknél fordul elő, amikor a baba tüdejében lévő folyadék (amikor még az anyaméhben volt) nem távozik teljesen (a hüvelyi szülés során az összehúzódások természetesen segítenek annak eltávolításában).
 • Tüdőér magas vérnyomás: Ez a potenciálisan életveszélyes állapot négy-ötször gyakoribb a császármetszéssel született gyermekeknél. Normál esetben a baba tüdejében lévő vérerek a szülés során ellazulnak, növelve a vér áramlását rajtuk keresztül, hogy növeljék az oxigénfelvételt és csökkentsék a szén-dioxidot. Azonban a császármetszéssel született gyermekek tüdejében lévő vérerek valamilyen oknál fogva nem lazulnak el, így növelve a szén-dioxid szintjét és csökkentve az oxigénszintet a vérben. Ez agyi és szervi károsodáshoz vezethet a gyermeknél.
 • Légzőszervi distressz szindróma: Ez akkor fordul elő, ha a császármetszést a 39. terhességi hét előtt végzik, amikor a gyermek tüdeje még nem teljesen érett.

Késleltetett szoptatás

A császármetszés után a baba második esélyt kap a barátságos baktériumokkal való érintkezésre. Ez a szoptatás közvetlenül a szülés után történik. A kolostrum, az első tej, bőségesen tartalmazza ezeket a baktériumtörzseket, amelyek segítenek az immunitásban. Azonban a gyógyszerek és az érzéstelenítés hatása az anya és a csecsemő viselkedésére késleltetheti a szoptatást. A császármetszéssel született és tápszerrel etetett babáknak nagyobb a kockázata az egészségügyi problémáknak, mivel teljesen hiányzik nekik ez a természetes immunitás.

Ismerd meg, miért kiemelkedően fontos a csecsemők számára a helyes állkapocs és fogsor növekedésének szempontjából a mellekről történő szoptatás. Cikk: A szép arc és a fogak gyermekkorban kezdődik.

Megnövekedett asztma kockázat

Az általános asztmaarány 8,4%, amely a császármetszéssel született gyermekeknél 9,5%-ra emelkedik. Néhány holland tanulmány szoros összefüggést talált a császármetszéssel született babák és az asztma előfordulása között.

Olvasd el ezt is: Hogyan előzhetők meg a légzési betegségek helyes orrlégzéssel.

Csökkent koncentráció

A születési élmény valamilyen módon hatással van az agy működésére. Egy tanulmány szerint a császármetszéssel született babák térbeli figyelmét befolyásolja, és csökkenti legalább az egyik koncentrációs képességét.

Elhízás

A hüvelyi úton született gyermekek elhízásának aránya körülbelül 16%. Ugyanakkor a császármetszéssel született gyermekek elhízási aránya 19%-ra emelkedik. A 1-es típusú cuk orbetegség kockázata a császármetszéssel született babáknál a jövőben drámaian, 20%-kal növekszik.

Bőrkontaktus hiánya

A kutatások szerint, ha a babát az anya hasára helyezik közvetlenül a születés után, az mindkettejükre pozitív hatással van. Az első zavartalan óra előnyei óriásiak, mivel a baba természetes túlélési ösztönei érvényesülnek, és az anya és a baba egymásból merítik a nyugalmat és a pihenést.

Sebészeti sérülések

Bár nagyon ritkán, de a császármetszés során sebészeti sérülések érhetik a baba bőrét (sebészeti vágás). A kockázat 15%-ra növekszik, ha:

 • A sebész kevésbé tapasztalt
 • A membrán a császármetszés előtt megrepedt
 • A sürgősségi császármetszés aktív vajúdással jár

A császármetszés akkor szükséges, ha a hüvelyi szülés mind az anya, mind a baba számára veszélyes. Azonban a császármetszés jelentős problémákat okozhat a gyermek számára, ha nincs orvosi szükséglet rá, amikor az anya (a természetes szülés fájdalmától való félelem miatt) javasolja, vagy az orvos előnyben részesíti (anyagi érdekből) a személyes érdeke miatt. Ha úgy érzed, hogy az orvosod indokolatlanul császármetszést javasol, mindig szabadon kérhetsz második véleményt.

Forrás:

 1. A császármetszéssel született gyermekek asztma kockázata:
  • Magnus, M.C., et al. (2011). Delivery by Cesarean section and early childhood respiratory symptoms and disorders: the Norwegian mother and child cohort study. American Journal of Epidemiology. 174(11):1275-85.
 2. A császármetszés és az elhízás közötti összefüggés:
  • Huh, S. Y., et al. (2012). Delivery by caesarean section and risk of obesity in preschool age children: a prospective cohort study. Archives of Disease in Childhood, 97(7), 610-616.
 3. A császármetszéssel született gyermekek légzési problémái:
  • Hansen, A. K., et al. (2008). Risk of respiratory morbidity in term infants delivered by elective caesarean section: cohort study. British Medical Journal, 336(7635), 85-87.
 4. Császármetszés és az immunrendszer fejlődése:
  • Jakobsson, H. E., et al. (2014). Decreased gut microbiota diversity, delayed Bacteroidetes colonisation and reduced Th1 responses in infants delivered by caesarean section. Gut, 63(4), 559-566.
 5. A császármetszés hatása a gyermek koncentrációjára:
  • Curran, E. A., et al. (2015). Association between obstetric mode of delivery and autism spectrum disorder: a population-based sibling design study. JAMA Psychiatry, 72(9), 935-942.

Jacsó Jakab
Jacsó Jakab

Szia, Jakab vagyok. Én és csapatom azért hozta létre ezt az oldalt, hogy segítsünk az egészséged optimalizálásában.
Személyi edző vagyok. Több mint 8 éve kezdődőtt el, hogy kutassak ebben a témában rengeteget olvastam és hallgattam orvosok, P.h.D és szakemberek írásait, szavát, és szenvedélyesen foglalkozom az egészséggel és a testünk funkcióival.
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni neked azokat a lépéseket, amelyeket megtehetsz a teljesítmény növelése és a modern betegségek gyógyítása, valamint a könnyű fogyás érdekében.

Articles: 24

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük