Súlycsökkentés, fogyás

Miért nem működik nálam semelyik diéta?


Rengeteg étkezési és dietetikai tanács felelhető világunkban. Vannak emeberek akik belefognak egybe majd átérnek másikba. Kisebb nagyobb sikereket érnek el. Viszont fontos megérteni, hogy rengeteg más nagyon fontos tényező is befolyásolja egészségünket.

Ilyenek például:

 1. Fénykörnyezet (teljes spektrumú napfény vagy LED világítás)
 2. Elektroszmog
 3. Mentális stressz
 4. Légzés
 5. Esti étkezés
 6. Mozgásszegény életmód
 7. Alváshiány, kései lefekvés

Ezen tényezők figyelmen kívül hagyása nagyban hozzájárulhat, hogy a kívánt fogyás vagy gyógyulás beindulhasson szervezetünkben.

1.Fénykörnyezet

A mesterséges energiatakarékos világítás (LED, telefon, laptop, fénycső) mind túl nagy mennyiségben bocsájt ki magas energiájú kék fényt, továbbá nem bocsájt ki infravörös fényeket. Mindezen tulajdonságai miatt a kutatások a Harvard orvosi egyetemen és más kutatásokban is arra jutottak, hogy csökkenteni kell ezen világítások kék fény kibocsátását. (1.) (2.)

A folytonos LED, fénycső fények alatt való tartózkodás szervezetünket folyton kortizol hormontermelésre stimulálja, ami kimeríti hosszútávon a szervezetünket, hormonális egyensúlyzavarhoz vezet. Alacsony kortizolszinteknél a súlycsökkenés nagyon nehézkes és hosszútávon nem is fenntartható.

Az éjszakai kék fény (mobil, TV, utcai világítás) még nagyobb zavart okoz szervezetünk biológiai órájában másnéven a cirkadián ritmusban. Ezért javasolja a Harvardi orvosi egyetem és ***, hogy lehetőleg ne használjunk semmilyen LED, telefon, TV-t 2-3 órával lefekvés előtt. Mivel ezen fények összezavarják hormonháztartásunkat. Lecsökkentik a regenerálódásért felelős melatonin szinteket a szervezetben, aminek ilyenkor kéne a legmagasabbnak lennie, továbbá megemeli az adrenalin és kortizol szinteket, amik tönkre teszik az alvás minőségét.

Az éjszakai kék fényeket kapcsolatba hozták megemelkedett prosztata és mellrák, cukorbetegség, depresszió, korai látásromlással (3.), (4.)

Alvás közben történik a zsírégetés, sejtmegújulás és egyéb más kritikusan fontos biológia folyamatok.

Megoldás:
Ne vegyük félvállról az alvás higénia fontosságát. Kék fény szűrő szemüvegjeinket ezért hoztuk létre.
Éjszakai szemüvegjeink kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve. A speciális bevonattal rendelkező lencse blokkol minden kék és zöld fényt, amit kapcsolatba hoztak az alvásminőség lerontásával.

2. Elektroszmog, avagy nnEMF (mesterséges elektromágneses frekvencia)

Mai világunkban mindenféle láthatatlan hullámok, sugárzás vesz körül bennünket és bizony ezek beavatkoznak szervezetünk biológiai folyamataiba. A WHO a mobil, 4G, Wi-Fi sugárzást a 2B lehetséges rákokozó kategóriába sorolja (ebbe a kategóriában van a azbeszt, DDT)(5)

Rengeteg tanulmány áll már rendelkezésünkre, ami komoly változásokra adna okot, de sajnos nem a tudomány irányít, hanem a pénz. Mint már tudjuk a történelemből a dohányipar is 40 évig képes volt fenntartani azt a téves információt, hogy a dohányozás nem káros. A telekommunikációs ipar több százszor nagyobb, mint a dohányipar és körülbelül 25 éve van jelen világszerte. Így nemcsoda, hogy még mindig nem került jelentőségteljes változás a felhasználó figyelmeztetéséről a káros hatásokról.

Megoldás:

 • Telefonunkat tegyük minél távolabb testünktől mikor magunknál hordjuk. Például táskazseb. Még ennél is jobb, ha repülőgép üzemmódba kapcsoljuk, viszont ilyenkor nem lehet hívni se hívást fogadni.
 • Telefonálás közben ne rakjuk a telefont szorosan a fülünkhöz, tartsuk be a telefoncégek által is előírt 15 mm-t. Még ennél is jobb, ha a kihangosítót használjuk vagy headset.
 • Ne telefonáljunk, kapcsoljuk be az internetkapcsolatot fém térben: lift, villamos, metró.
  A fém falak felerősítik a sugárzást.
 • Állítsuk át telefonunkat 4G-ről 2G-re így jelentősen kisebb sugárzás éri szervezetünket.
 • Fölöslegesen ne legyen bekapcsolva a Bluetooth, helymeghatározás (GPS), internetkapcsolat, NFC.
 • Otthon Wi-Fi és 4G (adatkapcsolat) helyett használjunk vezetékes kapcsolatot amikor csak lehet.
 • Estére kapcsoljuk ki a Wi-Fi-t, tegyük repülőgép üzemmódba telefonunkat.

3.Mentális stressz

Hogyan reagálunk életünk eseményeire, fenyegetettségre (koronavírus, gazdasági válság, családi problémák, anyagi problémák). A stressz szervezetünkben előidézhet nagyon sokféle tünetet. Hasfájás, fejfájás, ízületi betegségek, depresszió, alvásproblémák.

Ezért kifejezetten fontos, hogy életünk negatív eseményeit tudjuk elengedni, kiengedni. Aggódásunkkal úgyse tudunk azon változtatni. Viszont, ha elménk tiszta és nincs tele félelemmel akkor valószínű jobb megoldást találunk a problémákra. Ha viszont nem találnánk megoldást akkor se aggodalmaskodjunk, hiszen ezzel semmit sem érünk el.  

Ha valódi szabadságot szeretnénk elérni akkor nézzük meg Jézus életét. Ő mindent letett Isten kezébe és nem ragaszkodott életéhez, hanem rábízta arra, aki erre egyedül méltó. Tudta, hogy ez az élet olyan, mint a mező virága: egyik nap virágzik másik nap elhervad. Az örök élet szemszögéből nevetséges a földi kicsinyesség, testi vágyak, egoizmus, veszekedés, meg nem bocsátás stb.…

4.Légzés

A légzésünk kijavítása az egyik legegyszerűbb dolog, amit tehetünk egészségünkért és ráadásul teljesen ingyenes. Ne becsüljük alá ennek az egyszerű, de annál inkább fontos egészségügyi tényezőnek fontosságát.

Légzésünk képes testünkben, sejtjeinkben befolyásolni, mennyire jól megy végbe az energiatermelés, cukorfelhasználás, zsírégetés.

A helyes légzésről röviden:

helyes légzés, buteyko

Olvasd el teljes cikkünket a légzésről. Az optimális légzés lenyűgöző hatásai

5.Esti étkezés

Az este elfogyasztott étel szervezetünket megakadályozza abban, hogy éjszaka beinduljon a zsírégetés, sejtregeneráció. Megemelkedik a kortizol és adrenalin hormon, nem tud pihenni a hasnyálmirigy (inzulin problémák léphetnek fel idővel). A melatonin (alváshormon) szint alacsony lesz a szervezetben.

Megoldás:

 1. Ne együnk lehetőleg 3-4 órával lefekvés előtt.
 2. Iktassunk be időszakos böjtöt (másszóval: időszakos étkezés). Az időszakos étkezés lényege, hogy csak egy megadott időintervallumban eszünk, így elősegítve a szervezetet abban, hogy beinduljanak a regeneráló, anti-aging, zsírégető folyamatok testünkben.
  Együnk reggel felkelés után majd ebédet 1-2 körül a vacsorát pedig kihagyjuk
 3. Ahhoz, hogy ezt az időszakos böjtöt fent tudjuk tartani és ne legyen éhségérzetünk fontos, hogy megfelelő mennyiségű állati eredetű zsírt vagy kókuszzsírt és fehérjét fogyasszunk.

6.Mozgásszegény életmód

Ezt talán nem is kell ragozni. Mindenki tudja, hogy a mindennapos mozgás milyen fontos.

Nem kell túlbonyolítani ezt sem. Nincs szükség kondibérletre. Kint a szabadban természetes napfényben, friss levegőben amúgy is egészségesebb a mozgás.

A mindennapos 1-2 km kocogás, séta már csodákra képes főleg, ha azt mezítláb tesszük egy füves parkban, mezőn. Olvasd el miért olyan fontos a mezítlábas séta, miért teszik tönkre a cipők a lábfejünket, tartásunkat, gerincünket.

A napközbeni rövid mozgásgyakorlatok PL: guggolás, térdemelés, hajlítások, törzsdöntések nagyon jó hatással vannak a vérkeringésre és az ülés káros hatásait is visszafordíthatják.

7. Kései lefekvés

A kései lefekvés a szervezetünkben a cirkadián ritmust (biológia óra) összezavarják. Ami röviden azt jelenti, hogy testünk éjszaka lesz éber, napközben pedig energiaszegény fáradt. Felcserélődik az egészséges hormonháztartás. Este lesz magas a kortizol és adrenalin, napközben pedig álmosság, kedvtelenség, motiválatlanság lesz megfigyelhető.

Megoldás:

 1. Feküdjünk le időben 9-10 órakor
 2. Ne végezzünk fizikai vagy mentálisan megterhelő munkát
 3. Használjuk piros lencsés kék fény szűrő szemüveget


Jacsó Jakab
Jacsó Jakab

Szia, Jakab vagyok. Én és csapatom azért hozta létre ezt az oldalt, hogy segítsünk az egészséged optimalizálásában.
Személyi edző vagyok. Több mint 8 éve kezdődőtt el, hogy kutassak ebben a témában rengeteget olvastam és hallgattam orvosok, P.h.D és szakemberek írásait, szavát, és szenvedélyesen foglalkozom az egészséggel és a testünk funkcióival.
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni neked azokat a lépéseket, amelyeket megtehetsz a teljesítmény növelése és a modern betegségek gyógyítása, valamint a könnyű fogyás érdekében.

Articles: 25

2 hozzászólás

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük