Myopia statisztikák: Hány ember rövidlátó?Tartalomjegyzék


Rövidlátás megértése: Rövid áttekintés

A rövidlátás, más néven miópia, egy széles körben elterjedt szemprobléma, amely a világon milliárdokat érint. Jellemzője, hogy a szem képtelen a fényt közvetlenül a retinára fókuszálni, ami miatt a távoli tárgyak elmosódottan jelennek meg, míg a közeli tárgyakat élesen látjuk. Ez a törési hiba általában a szemgolyó megnyúlása vagy a szaruhártya túlzott görbülése miatt alakul ki, amely mindkettő megzavarja a fény megfelelő fókuszálását a retinán. A rövidlátás gyakori kockázati tényezői közé tartozik a képernyő előtt töltött idő növekedése, a természetes fénynek való kitettség csökkenése, és a genetika.

A rövidlátás globális előfordulása: Részletes betekintés

A mai világban a rövidlátás, vagy ahogyan azt orvosi nyelven hívják, miópia, globális aggodalomra ad okot. Az előfordulási aránya az elmúlt évtizedekben tapasztalt növekedés miatt egészségügyi szakemberek és kutatók a “miópia robbanás” kifejezést használják erre a trendre.

Az Ophthalmology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint előrejelzések szerint 2050-re a világ lakosságának majdnem fele miópiás lesz1. Ez a jelentős növekedés azt sugallja, hogy a század közepére közel 5 milliárd ember élhet rövidlátással.

A miópia nem egyenletesen oszlik meg a világon. Különösen Ázsia viseli a legnagyobb terhet ebből a betegségből. Az adatok szerint 2050-re várhatóan több mint 1 milliárd ember lesz rövidlátó Ázsiában1. Ezt a megdöbbentő statisztikát mind genetikai tényezők, mind pedig környezeti hatások, mint a növekvő képernyőhasználat és a csökkent szabadban töltött idő, magyarázzák.

Hány embernek van rövidlátása…

Ázsia

Ázsia, mint a legnagyobb népességű kontinens, rendelkezik a legtöbb rövidlátó emberrel. Az Egészségügyi Világszervezet legújabb becslései szerint Kelet-Ázsiában (Kína, Tajvan, Japán, Szingapúr és Dél-Korea) a tinédzserek és fiatal felnőttek majdnem 90%-a rövidlátó. Ez az arány az erős oktatási nyomásnak és az intenzív tanulási rutinoknak köszönhető, amelyek korai életkorban korlátozzák a szabadtéri tevékenységeket és a közeli munkákat előtérbe helyezik, ami miópia kialakulásához vezet. Ennek következtében becsült adatok szerint több mint 1 milliárd rövidlátó van Ázsiában. [1,2,3]

Kína

Kína a világ egyik legmagasabb rövidlátósági aránnyal rendelkező országa, ami statisztika adatai szerint az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben növekedett. A legfrissebb kutatások szerint becsülhető, hogy a népesség mintegy fele, több mint 700 millió ember szenved rövidlátástól Kínában. Riasztóan, ez a szám a jövőben várhatóan tovább növekszik.

A Kínában tapasztalt magas rövidlátósági arány oka részben az a nagy tanulmányi nyomás, amellyel a diákoknak szembe kell nézniük, ami hosszú időszakokat tölt el közeli munkával, mint például olvasás és számítógéphasználat. A szabadtéri tevékenységek hiánya mellett ezek az életmódbeli tényezők jelentősen növelik a rövidlátás kialakulásának kockázatát.

A rövidlátás gyakorisága Kínában aláhúzza a szem egészségének átfogó oktatására, a látás szűrésének széles körű elérhetőségére és a korrekciós kezelések elérhetőségére vonatkozó igényt. Továbbá folyamatosan szorgalmazzák a megelőző intézkedésekkel kapcsolatos kutatásokat, mint például a képernyő előtt töltött idő korlátozása, a szabadtéri tevékenységek növelése, és újító megközelítések, mint a kék fényt blokkoló szemüvegek vagy számítógép szemüvegek.

Európa

A rövidlátás, vagy más néven miópia, jelentős közegészségügyi probléma Európában, mely

előfordulási aránya az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt. Becslések szerint körülbelül 227 millió ember, nagyjából Európa lakosságának 30%-a rövidlátó.


Az egyik oka a rövidlátás növekvő arányának Európában a szedentárius, zárt térben töltött életmód felé történő eltolódás, amelyet a túlzott képernyőhasználat és a szabadban töltött idő csökkenése jellemez. Különösen a gyerekek és fiatal felnőttek, akik sok órát töltenek naponta digitális eszközökön az oktatás vagy szórakozás céljából, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a rövidlátás kialakulásában.


A közegészségügyi kezdeményezések és oktatási programok Európában most a miópia hatásainak enyhítésére irányuló stratégiákra összpontosítanak, beleértve a rendszeres szemellenőrzések előmozdítását és az életmód módosításokra vonatkozó tanácsokat. Olyan innovációk, mint a kék fényt blokkoló szemüvegek és a számítógép szemüvegek, szintén prominens szerepet kapnak mint potenciális eszközök a szem egészségének védelmében a képernyő által uralt világban.


UK – Egyesült Királyság


A myopia, vagy rövidlátás, széles körben elterjedt probléma az Egyesült Királyságban, körülbelül minden harmadik embert érint. Ez körülbelül 22 millió egyénre vonatkozik. A magas előfordulási arány számos tényezőhöz kapcsolódik, mint például a genetika, a túlzott képernyőhasználatot magában foglaló életmódbeli szokások és környezeti tényezők. Az egészségügyi szakértők megelőző intézkedéseket javasolnak, mint például a kék fényt blokkoló szemüvegek használata, rendszeres szemvizsgálatok és a képernyőktől való gyakori szünetek, hogy hatékonyan kezeljék a rövidlátást.

US – Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban a myopia jelentős részét érinti a lakosságnak. A legújabb kutatások szerint a lakosság majdnem 40%-a, ami körülbelül 130 millió ember, rövidlátó. Ez részben az életmódbeli szokásoknak, mint például a hosszú képernyőhasználatnak köszönhető, amit enyhíthetnek a számítógép szemüvegek használata. A rendszeres szemellenőrzések, az életmód-igazítások és a védőszemüvegek létfontosságú szerepet játszanak a myopia kezelésében.

Afrika


A myopia előfordulása Afrikában viszonylag alacsonyabb, mint más régiókban. A legutóbbi kutatások szerint becsült, hogy Afrika lakosságának körülbelül 15-20%-a, ami mintegy 250 millió ember, szenved myopiában. Az alacsonyabb előfordulás az életmód különbségeknek tulajdonítható, a szabadban végzett tevékenységek gyakoribbak, ami csökkenti a myopia incidenciáját. Azonban továbbra is fontos, hogy az egyének fenntartsák a jó szemegészségi gyakorlatokat, mint például a hosszú képernyőidő minimalizálása és a védő kékfény-blokkoló szemüvegek viselése.

Ausztrália

Ausztráliában a legutóbbi tanulmányok szerint a lakosság mintegy 20%-a, ami körülbelül 5 millió embert jelent, myopiásnak becsülhető. A digitális eszközök elterjedésével ez a szám várhatóan növekedni fog. Figyelembe véve ezt a növekvő trendet, javasoltak a megelőző intézkedések, mint például a képernyő előtt töltött idő korlátozása, több időt töltés a szabadban, és a kékfény-blokkoló szemüvegek használata a káros fényexponálás ellen.


Dél-Amerika


A myopia előfordulásának pontos számai Dél-Amerikában kissé hiányosak, de a tanulmányok azt mutatják, hogy az arányok néhány területen, különösen az urbanizált régiókban, 20-30% körül lehetnek. Ez az előfordulás megfelel körülbelül 129 millió ember myopiájának Dél-Amerikában. A főként beltéri életmód és a képernyő előtt töltött idő növekedése, amit részben az élet sok aspektusának digitalizálása okoz, hozzájárul ehhez a növekedéshez. Ez kiemeli a rendszeres szemvizsgálatok fontosságát és a képernyő elől való szünetek beiktatásának szükségességét.

Kor-specifikus myopia statisztikák világszerte


A myopia, közismert nevén rövidlátás, egy látási állapot, amely világszerte elterjedt az összes korcsoportban. A myopia eloszlása a különböző korcsoportokban betekintést nyújt a betegség kezdetébe és lefolyásába.


A gyermekkori myopia kiemelkedő aggodalomra ad okot. A legutóbbi tanulmányok arra utalnak, hogy a myopia kezdete korábban következik be, gyakran iskoláskorú gyermekeknél. Körülbelül az 5-10 éves korú gyermekek 9%-a rövidlátó. Ez a szám megnő körülbelül 30%-ra a 11-15 éves serdülők körében, ami kiemeli a gyors növekedést ebben az időszakban.

A felnőtteket sem kímélik. Az  “Ophthalmology” című tanulmány szerint a felnőttek mintegy 30% -a világszerte rövidlátó. Ez az arány az életkor előrehaladtával általában emelkedik, és a 40–49 éves korcsoportban tetőzik. Az idősebb felnőtteknél a myopia prevalenciája enyhén csökken, főként más, életkorral összefüggő látásproblémák, például presbiópia kialakulása miatt.

Ezek a számok hangsúlyozzák a korai életkortól kezdődő rendszeres szemellenőrzés fontosságát, és felhívják a figyelmet a rövidlátáshoz hozzájáruló életmódbeli tényezőkre. Ez egy cselekvésre való felhívás a kutatók, a politikai döntéshozók és az egészségügyi szolgáltatók számára, hogy kezeljék ezt a növekvő globális egészségügyi kihívást.

Nemek közötti különbségek a myopia prevalenciájában

A rövidlátás kutatásának egyik lenyűgöző aspektusa a nemi alapú különbségek feltárása előfordulási gyakoriságában. Számos tanulmány kimutatta, hogy a rövidlátás aránya valóban változhat férfiak és nők között, bár ezeknek a különbségeknek az okai nem teljesen tisztázottak.

Az Investigative Ophthalmology & Visual Science Journal című folyóiratban közzétett kutatás  megállapította, hogy a rövidlátás általában gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Ez a nemi eltérés serdülőkorban és fiatal felnőttkorban válik nyilvánvalóbbá.

Számos elmélet próbálja megmagyarázni ezeket az eredményeket. Egyes kutatók azt sugallják, hogy a lányok korai fizikai érése a pubertás idején hozzájárulhat a rövidlátás kialakulásához. Mások azt sugallják, hogy a nemek közötti viselkedésbeli különbségek, például az olvasási szokások vagy a szabadban töltött idő szerepet játszhatnak.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek általános trendek, és az egyéni tapasztalatok eltérőek lehetnek. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a nemek hatását a rövidlátás kialakulására és progressziójára. Ezeknek a tényezőknek a megértése megnyitja az utat a myopia megelőzésére és kezelésére szolgáló személyre szabottabb és hatékonyabb stratégiák előtt.

Myopia a gyermekek körében: növekvő aggodalom

A rövidlátási statisztikákban való elmélyülés során elengedhetetlen, hogy egy különösen veszélyeztetett csoportra irányítsuk a figyelmet: a gyermekekre. Riasztó, hogy a rövidlátás előfordulása a gyermekek körében világszerte példátlan mértékben növekszik. Az Egészségügyi Világszervezet ezt a tendenciát jelentős közegészségügyi problémaként jelölte meg, mivel ez potenciálisan megalapozza a súlyos látáskárosodás megugrását a jövőben.

Az Ophthalmology Journal jelentése szerint  a gyermekek rövidlátása jelentősen nőtt, különösen a kelet-ázsiai országokban. Már hat éves gyermekeknél myopiát diagnosztizálnak, amely az életkorral előrehalad, és magas myopiához vezethet, ha nem megfelelően kezelik.

Úgy gondolják, hogy a rövidlátás eseteinek növekedése a gyermekek körében az életmódbeli változásokhoz kapcsolódik. A mai gyerekek jelentős időt töltenek zárt térben, munka közeli tevékenységekben, például tanulásban, olvasásban és digitális eszközök használatában. Ezek a szokások, párosulva a szabadban, természetes fényben töltött idő csökkenésével, hozzájárulnak a rövidlátás kialakulásához.

Ennek a növekvő aggodalomnak a kezelése összehangolt erőfeszítéseket igényel a szülők, a pedagógusok és az egészségügyi szakemberek részéről. A gyermekek arra való ösztönzése, hogy több időt töltsenek a szabadban, és a képernyő előtt töltött idő szabályozása segíthet lelassítani a rövidlátás progresszióját, megőrizve gyermekeink szemének egészségét a jövőben.

Régióspecifikus statisztikák: Kit érint leginkább a rövidlátás?

Míg a rövidlátás globálisan érinti az embereket, az eloszlás nem homogén. Ehelyett genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők miatt régiónként nagyon eltérő.

Az  Egészségügyi Világszervezet The Impact of Myopia and High Myopia Report jelentése szerint  a kelet-ázsiai országok, különösen Kína, Dél-Korea és Japán jelentik a legmagasabb rövidlátási arányt. Az urbanizáció és az intenzív oktatási gyakorlatok nagyrészt kapcsolódnak ehhez az elterjedtséghez.

Európában a myopia prevalenciája jelentősen magas, különösen az észak-európai országokban. Az Ophthalmology Journal című folyóiratban megjelent tanulmány  szerint az Egyesült Királyságban a fiatal felnőttek közel fele rövidlátó.

Ezzel szemben Afrikában számolnak be a myopia legalacsonyabb előfordulásáról, részben az életmódbeli tényezők és a közeli munkahelyi tevékenységeknek való kisebb kitettség miatt. Az urbanizáció és az életmódváltás során azonban ezek a számok emelkedhetnek.

Észak-Amerika és Ausztrália valahol a kettő közé esik, az évek során növekvő arányban, mivel az életmódbeli szokások inkább beltéri és képernyőalapú tevékenységek felé mozdulnak el.

Ezek az egyenlőtlenségek hangsúlyozzák a régióspecifikus stratégiák fontosságát a rövidlátás kezelésében és megelőzésében. A leginkább érintett régiók megértésével az érdekelt felek testre szabhatják a lakosság egyedi igényeit kielégítő beavatkozásokat.

A myopia gazdasági hatása: világméretű perspektíva

A rövidlátás globális magas előfordulása messzemenő gazdasági következményekkel jár. A myopia kezelésével kapcsolatos költségek, amelyek magukban foglalhatják a szemvizsgálatokat, a korrekciós szemüvegeket és a rövidlátással kapcsolatos szövődmények kezelését, jelentősek.

Az Ophthalmology-ban közzétett jelentés szerint  a myopia okozta látásvesztés globális gazdasági költsége a termelékenység csökkenése szempontjából évente 244 milliárd dollárra becsülhető. Ez a szám nem tartalmazza a csökkent életminőséggel, a gyermekek tanulási nehézségeivel és a látásvesztés pszichológiai hatásával kapcsolatos közvetett költségeket.

A régióspecifikus költségek jelentősen eltérnek az egészségügyi rendszerek különbségei, a népesség mérete és a rövidlátás előfordulása miatt. Például csak az Egyesült Államokban becslések szerint a rövidlátással kapcsolatos közvetlen költségek évente 4-6 milliárd dollárt tesznek ki. Kelet-Ázsiában, ahol a legmagasabb az előfordulás, a költségek várhatóan sokkal magasabbak lesznek.

A gazdasági teher aláhúzza a hatékony stratégiák szükségességét nemcsak a rövidlátás kezelésére, hanem megelőzésére is. A kutatásba, a közegészségügyi kezdeményezésekbe és a szem egészséges viselkedését elősegítő politikákba való befektetés hosszú távon jelentős megtérülést eredményezhet.

Myopia progresszió: statisztikák az idő múlásával

Az elmúlt néhány évtizedben a myopia prevalenciája riasztó ütemben nőtt. Az Ophthalmology folyóiratban közzétett átfogó tanulmány szerint a rövidlátásban szenvedők száma világszerte körülbelül 1,5 milliárd volt 2000-ben, és az előrejelzések szerint 2050-re megdöbbentő 5 milliárdra nő. Ez azt jelenti, hogy az évszázad közepére a világ népességének közel fele rövidlátó lehet.

Ez a fellendülés nem egyenletesen oszlik el; egyes régiók, különösen Kelet-Ázsia, erőteljesebb emelkedést mutattak, mint mások. Ennek a fellendülésnek az okai összetettek és többtényezősek, genetikai, környezeti és életmódbeli tényezőket foglalnak magukban.

Érdekes módon a myopia növekedése korrelál bizonyos korcsoportokkal is. A gyermekek és a fiatal felnőttek mutatják a legjelentősebb emelkedést, ami komoly aggodalomra ad okot, mivel a korai megjelenés súlyos rövidlátáshoz vezethet az élet későbbi szakaszában, növelve az olyan szövődmények kockázatát, mint a retina leválása, a glaukóma és még a vakság is.

A “rövidlátás fellendülésének” kezeléséhez meg kell érteni annak időbeli előrehaladását, és hatékony megelőzési és ellenőrzési stratégiákat kell végrehajtani. E statisztikák folyamatos kutatása és nyomon követése létfontosságú ahhoz, hogy globális választ adhassunk erre a növekvő közegészségügyi kihívásra.

A rövidlátást befolyásoló életmódbeli tényezők: mit mondanak a számok?

A myopia előfordulásának világszerte történő növekedése nem tulajdonítható kizárólag genetikai tényezőknek, mivel ennek a növekedésnek a sebessége messze meghaladja a genetikai változás sebességét. Ehelyett világossá válik, hogy az életmód és a környezeti tényezők jelentős szerepet játszanak.

Először is, modern életmódunk, a megnövekedett képernyő előtt töltött idő és a csökkent szabadtéri tevékenységek összefüggésbe hozhatók a rövidlátásos esetek megugrásával. Kiterjedt kutatások, köztük  a jakaabfitness Blog cikkei azt sugallják, hogy a hosszan tartó közeli munka, mint például a számítógép képernyőjének, táblagépeinek vagy könyveinek bámulása, valamint a természetes napfénynek való korlátozott kitettség hozzájárulhat a rövidlátás kialakulásához.

A kék blokkolással foglalkozó vásárlási útmutató például  bemutatja, hogy a digitális eszközök hogyan bocsátanak ki kék fényt, amelyről úgy gondolják, hogy növeli a szem megerőltetését, és potenciálisan hozzájárul a rövidlátáshoz. A gyermekek különösen érzékenyek, ezért megelőző intézkedésként szükség van olyan termékekre, mint a Gyermek monitorszemüvegek 

Továbbá úgy tűnik, hogy a szabadban töltött idő védő hatással van a rövidlátás ellen. A természetes fénynek való kitettség és a távoli fókuszálás előnyös lehet a szem egészségére, amint azt A napfény számos előnye blogbejegyzés feltárja.

Eközben különböző beavatkozásokat vizsgálnak potenciális előnyeik szempontjából. Például a vörös fényterápia és  a földelés egyre népszerűbb módszerek, amelyek állítólag támogatják az általános egészséget, beleértve a szem egészségét is.

Összességében ezeknek a tényezőknek és a rövidlátásra gyakorolt hatásuknak a fejlődő megértése kiemeli annak fontosságát, hogy az életmódbeli módosításokat stratégiáinkba integráljuk e széles körben elterjedt állapot megelőzése és kezelése érdekében.

A myopia kezelések hatékonysága: statisztikai áttekintés

Amikor megvizsgáljuk a különböző myopia kezelések hatékonyságát, az eredmények sokrétű képet mutatnak. A hagyományos módszerek, mint például a szemüveg és a kontaktlencsék, sikeresen korrigálják a homályos távoli látás azonnali problémáját. Azonban nem kezelik a myopia progresszióját, különösen gyermekeknél.

Egyre több tanulmány utal arra, hogy a myopia mögöttes okait és progresszióját célzó beavatkozások hosszabb távú előnyökkel járhatnak.

Az életmódbeli változások, mint például a megnövekedett szabadban töltött idő és a kevesebb munka melletti idő, szintén kritikus szerepet játszanak a rövidlátás kezelésében. Az aktív fókusz egy lenyűgöző és praktikus technika a látásélesség javítására, alkalmazásáról és előnyeiről többet is megtudhatsz ebben az átfogó blogbejegyzésben a  jakabstore angol oldalunkon. A Jakabstore Blog bizonyítékai  azt sugallják, hogy az olyan proaktív intézkedések, mint a kék blokkoló szemüveg használata nappali és éjszakai használatra, segíthetnek.

Lényegében a myopia kezelések hatékonyságát nemcsak a látásélesség azonnali javulásával mérik, hanem a myopia progressziójára gyakorolt hatásukkal is. Ezért a rövidlátás kezelésének átfogó megközelítésére van szükség, amely ötvözi mind a hagyományos korrekciós módszereket, mind az új beavatkozásokat, amelyek célja ennek az egyre gyakoribb állapotnak a progressziójának lassítása.

A szabadban töltött idő segít a rövidlátásban

Tanulmányok kimutatták, hogy a szabadban töltött idő nagy előnyökkel járhat a rövidlátásban szenvedők számára. A természetes fénynek való kitettség, különösen korai éveinkben, döntő szerepet játszik szemünk egészséges fejlődésében. A napfény kiváltja a dopamin felszabadulását a retinában, ami úgy tűnik, hogy gátolja a szem megnyúlását a növekedés során, és így segít megelőzni a rövidlátás kialakulását. Ez hangsúlyozza a szabadtéri tevékenységek értékét, legyen szó sportolásról vagy egyszerűen csak egy séta élvezetéről a parkban. Nevezetesen, azok a gyermekek, akik több időt töltenek a szabadban, alacsonyabb a rövidlátóvá válás kockázata, ami hangsúlyozza a szabadtéri játék ösztönzésének fontosságát digitális korunkban. Ha többet szeretne megtudni erről a témáról, olvassa el részletes blogbejegyzésünket (angol) a napfény számos előnyéről.

Ha kevesebb időt tölt a képernyők bámulásával, megelőzheti a rövidlátást

Nem titok, hogy a képernyő előtt töltött idő az egekbe szökött modern digitális korunkban. De amit talán nem tud, az az, hogy a digitális képernyőknek való tartós kitettség hozzájárulhat a rövidlátás kialakulásához és progressziójához. A képernyők által kibocsátott kék fény megterhelheti a szemet, míg a vizuális változatosság hiánya, amely egy fix ponton való hosszabb ideig tartó bámulással jár, akadályozhatja a szem megfelelő fejlődését. Ezeknek a kockázatoknak a csökkentése érdekében ajánlott a 20-20-20 szabály elfogadása: 20 percenként nézzen el a képernyőtől, és 20 másodpercig nézzen valamit 20 méterre tőle. Ezenkívül fontolja meg számítógépes szemüveg  vagy  kék blokkoló szemüveg viselését a kék fénynek való kitettség csökkentése érdekében. Ne felejtsen el szünetet tartani a szemében a képernyőktől, és vegyen részt a képernyőn kívüli tevékenységekben. Az  alvás és a kék fény hatásainak megértéséről szóló blogbejegyzésünk további betekintést nyújthat ebbe a témába.

A kék fény blokkolása megvédheti a szem egészségét

A mai digitális világban folyamatosan ki vagyunk téve az elektronikus eszközök, például okostelefonok, táblagépek és számítógépek által kibocsátott kék fénynek. A kék fénynek való tartós kitettség a szem megerőltetéséhez, fáradtsághoz vezethet, és potenciálisan hozzájárulhat a rövidlátás kialakulásához. Szerencsére vannak olyan intézkedések, amelyeket megtehetünk a szemünk védelme érdekében. A kék fényt blokkoló szemüvegek vagy szűrők használata segíthet csökkenteni a szemünkbe jutó kék fény mennyiségét, enyhítve a kapcsolódó kockázatokat. Ezek a szemüvegek és szűrők úgy működnek, hogy szelektíven blokkolják a kék fény hullámhosszát, miközben más hasznos fényt is átengednek. Ha ezt az egyszerű és hatékony megoldást beépítjük a napi rutinunkba, megvédhetjük szemünk egészségét. Fedezze  fel kék blokkoló szemüvegeink kínálatát,  és fedezze fel a rendelkezésre álló lehetőségek széles választékát, amelyek megvédik szemét a káros kék fénytől.

Vörös fényterápia használata a szem egészségére

A vörös fényterápia, más néven alacsony szintű lézerterápia vagy fotobiomoduláció, figyelmet kapott a szem egészségének előmozdításában rejlő potenciális előnyei miatt. Ez a nem invazív kezelés magában foglalja a szem vörös vagy közeli infravörös fénynek való kitettségét, amely behatol a szövetekbe és serkenti a sejtfolyamatokat. Míg a vörös fényterápia szemegészségre gyakorolt specifikus hatásainak kutatása folyamatban van, az előzetes tanulmányok ígéretes eredményeket sugallnak. A vörös fényterápiát potenciális beavatkozásként vizsgálták különböző szembetegségek esetén, beleértve az életkorral összefüggő makula degenerációt, a száraz szem szindrómát és a diabéteszes retinopátiát. Úgy gondolják, hogy fokozza a sejtek energiatermelését, csökkenti a gyulladást és elősegíti a szövetek helyreállítását. Fontos azonban, hogy konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel vagy szemészrel, mielőtt fontolóra venné a vörös fényterápiát az Ön konkrét szemproblémáira. Ha többet szeretne megtudni a vörös fényterápia lehetséges előnyeiről, látogasson el  a vörös fényterápia termékkategóriájába a Jakabstore weboldalunkon.

Források:

  1. Holden, B. A., Fricke, T. R., Wilson, D. A., Jong, M., Naidoo, K. S., Sankaridurg, P., Wong, T. Y., Naduvilath, T. J. és Resnikoff, S. (2016). A myopia és a magas myopia globális prevalenciája, valamint időbeli trendek 2000 és 2050 között. Szemészet, 123(5), 1036–1042. https://doi.org/10.1016/j.ophtha.2016.01.006
  2. Morgan IG, Ohno-Matsui K, látta SM. myopia. Szike. 2012;379(9827):1739-1748. o. DOI:10.1016/S0140-6736(12)60272-4
  3. Dolgin E. A myopia boom. Természet. 2015;519(7543):276-278. o. DOI:10.1038/519276a


Jacsó Jakab
Jacsó Jakab

Szia, Jakab vagyok. Én és csapatom azért hozta létre ezt az oldalt, hogy segítsünk az egészséged optimalizálásában.
Személyi edző vagyok. Több mint 8 éve kezdődőtt el, hogy kutassak ebben a témában rengeteget olvastam és hallgattam orvosok, P.h.D és szakemberek írásait, szavát, és szenvedélyesen foglalkozom az egészséggel és a testünk funkcióival.
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni neked azokat a lépéseket, amelyeket megtehetsz a teljesítmény növelése és a modern betegségek gyógyítása, valamint a könnyű fogyás érdekében.

Articles: 24

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük