Deutérium

Mi a deutérium? A deutériumcsökkentés módszerei (2020)


A deutérium csökkentése a testünkben hatásos gyakorlat egészségünk szempontjából. Magasabb energiaszintet, gyorsabb anyagcserét, rákellenes hatásokat és még sok más pozitív hatást elérhetünk vele.

Az emberek deutérium csökkentett vizet, ketogén étrendet és egyéb módszereket használnak, hogy csökkentsék a deutérium szintjét testükben. A cikkben megismerkedünk miért, hogyan és mikor érdemes ezeket a módszereket használni. 

A cikk végére megérti, miért érdemes a deutériumot csökkenteni, mire számíthat tőle, és hogyan lehet megtervezni egy saját deutérium-csökkentő protokollt.

Mi a deutérium?

A deutérium stabil hidrogénizotóp. A normál hidrogénnel ellentétben (protiumnak is hívják) a deutérium extra neutronnal rendelkezik, és ez megduplázza az atomtömegét. Ezért a deutérium másik neve „nehéz hidrogén”.

Hidrogén izotópként a deutérium belefér bármilyen kémiai vagy fizikai reakcióba, ahol a hidrogénatom elfér. Ez azt jelenti, hogy a testében, az ételben, valamint az ivott vízben van.

Amikor a deutérium a protiumot (rendes hidrogén) helyettesíti egy vízmolekulában (H2O), akkor az eredményt deutérium-oxidnak vagy “nehéz víznek” hívják.

Ez egy kulcsfontosságú pont, amelyre többször is utalunk még: a nehéz víz fizikai tulajdonságai másak, mint a normál vízé.

A nehéz víznek magasabb az olvadáspontja (3,82 ° C), magasabb a forráspontja (101,4 ° C), és lassabban párolog, mint a „könnyű” víz deutérium nélkül [1].

Ezen tulajdonságok miatt a deutérium szintjei attól függően változnak, hogy hol tartózkodsz a földön. Hogy megértsd, vessünk egy rövid pillantást arra, hogyan befolyásolja a vízciklus a deutérium eloszlását.

A deutérium és a víz

A föld felszínén átlagosan minden 6420 hidrogénatom óceánvízben található körülbelül egy deutérium atom. Más szavakkal, a bolygónk vízének deutériumkoncentrációja körülbelül 150–160 milliomodrész (ppm) vagy 0,000156%.

Minél távolabbi az egyenlítőtől való távolság annál kisebb a nehézvíz koncentrációja, mivel a vízciklus megváltoztatja a deutérium szintjét [2].

Más szavakkal, a deutérium szintjei általában alacsonyabbak, messzebb az óceántól, vagy ott, ahol hideg van. 

deutérium szint
A szárazföld belseje felé haladva a deutérium szintje csökken. Az egyenlítőtől távoldova is csökken.

Ezért az ivott víz deutériumtartalma és az ételek eredetétől függően is változik [3].

Most, hogy tudja, mi a deutérium, itt az ideje, hogy megismerje a deutérium szerepét az életben.

Mi a deutériumcsökkentés?

Olyan módszerek ami a deutérium szintet csökkenti a testben és hozzájárul a egészséges deutérium szintekhez.

Az emberek, állatok, és más élőlények amikor fiatalok és egészségesek, természetes módon deutériumot csökkentenek testükben.

Ellentétben az óceánvízben található 150–160 ppm-es szinttel, sok élőlény a deutérium csökkentésével 100 ppm-es szintet tart fent a szövetjeikben [4]

Az egészséges sejtek, a mitokondriumok (a „sejt motorja”) és a bélflóra önmaguktól kivonják a deutériumot. A deutérium feleslegének egy részét eltávolíthatja egyszerűen légzéssel, izzadással, vizeléssel és a széklettel [5].

Az élő szervezetek különbözően reagálnak a deutérium szint változásaira.

Például az E. coli baktériumok gyorsabban növekednek enyhén deutériumban dúsított környezetben [6].

A szervezet egyes szövetekben stratégiailag használhatja a deutériumot a sejtek károsodásának csökkentése érdekében, és egyes kutatók szerint a földön a korai élet a deutérium ezen hatásának köszönhetően alakult ki [7].

Másrészről, a deutérium magas szintje mérgező az élő szervezetekre [8].

Sejtekkel és növényekkel kapcsolatos tanulmányok azt mutatják, hogy a deutérium csökkentése lassíthatja a sejtek növekedését, míg a deutérium dúsítása felgyorsíthatja a gyorsan növekvő sejteket [9].

Ezért, bár a deutérium hasznos lehet a fejlődéshez és a normál sejtnövekedéshez, a túl sok deutérium ösztönözheti a rákos sejtek növekedését és sejtkárosodást okozhat [10].

A növekvő növények általában a felesleges deutériumot gyümölcsökben, cukrokban vagy leveleikben tárolják [11].

A gyümölcslegyekkel kapcsolatos tanulmány azt is megállapította, hogy az alacsonyabb deutériumszintű vizet választják a legyek [12].

Egyes esetekben ezek a csökkentési, vagy elkerülési mechanizmusok nem működnek megfelelően a szervezetben.

Az öregedés például ronthatja a deutériumcsökkentést [13] [14].

Más esetekben az étrendi vagy környezeti deutérium szintje túl magas ahhoz, hogy természetes módon a szervezet kiürítse, eltávolítsa.

A magas deutérium szint és a betegségek kapcsolata

A gabonaféléket, cukrot vagy kukoricát tartalmazó, modern, magasan feldolgozott élelmiszerek deutériumtartalma igen magas a zsírok, húsok, zöldségekhez képest [14] .

Úgy tűnik, hogy a megnövekedett deutériumszint az elhízás, a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések magasabb arányát okozhatja, ami összhangban áll a modern emberek ezen betegségek megnövekedett arányával [15] [16] [17].

A deutériumhipotézis olyan bizonyítékokkal is illeszkedik, amelyek azt sugallják, hogy az alacsonyabb deutériumtartalmú étrend, például a paleo diéta és a ketogén étrend gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet rákos, epilepsziás és 2. típusú cukorbetegeken [18] [19] [20] [ 21] [22].

Annak jobb megértése érdekében, hogy miért lehet ez a helyzet, összpontosítsunk arra, amit a deutérium mikroszkopikus szinten végez – vagy még ennél is kisebb a szubatomi szinten.

Deutérium helyettesítése a molekulákban

A deutérium bárhova belefér egy olyan molekulába vagy reakcióba, ahova a hidrogén is képes. Ez azt jelenti, hogy a fölösleges deutérium a hormonok, zsírok, enzimek és sejtek szintézise során használódik fel – NEM JÓ!

A nehézvíz, avagy deutérium rendellenes tulajdonságai problémákat okozhatnak, ha a test deutériumot használ a szokásos hidrogén helyett.

A magasabb forráspontok és olvadáspontok mellett a nehéz víz 25% -kal nagyobb viszkozitással rendelkezik, mint a normál víz. Ötször alacsonyabb ionizációs állandóval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy lassabban adja le és veszi az elektronokat, mint a normál víz [23].

Ezen okok miatt a deutérium beépítése csökkenti a sejtmembránok egyik kulcsfontosságú részét képező foszfolipidek stabilitását [24].

Valószínű, hogy más típusú deuterált hormonok és lipidek (zsírok) is rendellenesen viselkednek. Alapvetően a magasabb deutérium-koncentráció megzavarhatja a biológiai molekulák normális működését.

A kinetikus izotóp hatás – Minden lelassul!

Az élő organizmusok esetében a hidrogén és a deutérium között a legnagyobb különbség a kinetikus izotóp hatás miatt következik be.

Egyszerűen fogalmazva: a deutérium lelassítja a kémiai reakciókat, ha hidrogén helyett helyettesítik.

Mivel kétszer olyan nehéz, mint a hidrogén, az egyszerű reakció a deutériummal általában hét-tízszer lassabb, mint a szokásos hidrogénnel azonos reakció [2].

A kinetikus izotóp hatás nagyban befolyásolja a az élőlények egészségét.

Számos biológiai folyamat, beleértve a DNS replikációját, a DNS javítását és a citokróm P450 enzimatikus reakciókat, gyors ütemben működik, amelyek érzékenyek a kinetikai izotóphatásra [24] [25] [26] [27] .

Alapvetően a deutérium akadályozhatja a test normális működését, ha lelassítja a kémiai reakciókat.

A matematikai modellek szerint a kinetikus izotóp hatás rendszerszintű anyagcsere-változásokat okozhat [28].

Más szavakkal: egy reakció lelassulása „pillangóhatással” járhat a test más részein, és súlyos zavarokat okozhat.

Ráadásul más tanulmányokban a deutérium drasztikusan – 30-800-szor – lecsökkenti a reakció sebességét, megakadályozva a kvantum-alagútnak nevezett folyamatot [29] [30] [31] [32]

Most, hogy meghatároztuk az alapjait annak, hogy a deutérium miként befolyásolhatja a testét, ideje közelebbről megvizsgálni a csökkentési lehetőségek egészségügyi előnyeit.

A deutérium csökkentésének 5 egészségügyi előnye

#1: Több energia, kevesebb fáradtság,

A deutérium csökkentése megfordíthatja a krónikus fáradtságot és növeli az energiaszintet.

Mitokondriumai, amelyeket a „sejtek motorjának” nevezhetünk, energiát biztosítanak az egész testének.

A deutérium lelassítja az energiatermelést, zavarja a mitokondriális funkciókat, és növeli a káros szabadgyökök képződését  [33].

És az idő múlásával a megemelkedett deutériumszint a mitokondriumok károsodásához is vezethet.

Ezért van ez a probléma: a sérült mitokondriumok és az elégtelen energiatermelés hozzájárulhatnak a krónikus fáradtsághoz, alacsony energiaszintekhez.[35].

A krónikus fáradtság szindrómában (CFS) szenvedő emberek kutatási eredményei megerősítik, hogy a károsodott mitokondriális funkció társul a fáradtsághoz [36] [37] [38].

Ezért egyes kutatók szerint a deutérium csökkentése kulcsfontosságú lépés lehet a fáradtság csökkentésében.

Állatkísérlet már kimutatta, hogy a deutérium-csökkentett víz (DDW) növelheti az energiatermelést a mitokondriumokban [24].

Végeredményben: Rengeteg tanulmány áll rendelkezésünkre annak alátámasztására, hogy a fáradtság mitokondriális probléma, és a deutérium csökkentése jó módszer lehet a krónikus fáradtság ellen.

# 2: Gyorsabb, egészségesebb anyagcsere

A deutérium szint csökkenése fokozhatja az energiatermelést és javíthatja a mitokondriumokat, és kiváló módszer lehet a nem kívánt testzsír leadására és az egészséges testsúly fenntartására.

Ne feledje, hogy a magas deutériumszint károsítja a mitokondriumokat.

Mint kiderült, az egészségtelen mitokondriumok miatt zsírégetési nehézségekkel, cukorvággyal és fokozott zsírtárolással kell számolni [39] .

A jól működő mitokondriumok szintén nélkülözhetetlenek az egészséges szénhidrát anyagcseréhez és a cukorbetegség megelőzéséhez [40] .

Egy 2017. évi állatkísérlet szerint a deutérium-szegényített víz fokozhatja a glükóz transzporter expresszióját és elősegítheti a glükóz felvételét, ami szintén megelőzheti vagy enyhítheti a cukorbetegséget [41] .

Jegyezd meg: Azok az emberek, akiknek nehézségeik vannak a fogyással és cukorfüggőséggel küzdenek, vagy olyan anyagcsereproblémákkal küzdenek, mint például a 2. típusú cukorbetegség, sokat segíthet a deutérium csökkentése.

# 3: Jobb hangulat és agyi funkció

Az összes szerv közül az agy használja fel a legtöbb energiát a tömegéhez viszonyítva [42] . Ennek eredményeként hihetetlenül sűrű az energiatermelő mitokondriumok száma az agyi sejtekben [43] .

A tudósok szerint a mitokondriális diszfunkció, működési zavar számos olyan agyi problémával járhat, mint a pszichiátriai tünetek, a migrénes fejfájás, a krónikus traumás encephalopathia (CTE) vagy az Alzheimer-kór [43] [44] [45] [46] .

De még ha nincsen semmilyen agyi egészségügyi problémája, az agyi mitokondriumok egészsége nagyban befolyásolja mentális funkcióit, tanulási képességeit és a memóriáját.

A 2014. évi tudományos cikk szerzői szerint:

“Az agy tűnik a legsebezhetőbbnek a mitokondriális hibákkal szemben, ami arra utal, hogy a neuronok különösen érzékenyek a bioenergetikai ingadozásokra, és következésképpen, a mitokondriumok az agy működésének alapvető funkcióit szabályozzák” [47] [

Ezért nem meglepő, hogy a deutérium csökkentése az agyi mitokondriumok működésének javítása érdekében javíthatja a hangulatát, megakadályozhatja az agyi alapú betegségeket és növeli a mentális élességet.

Egy 2014. évi állatkísérlet azt is megállapította, hogy a deutérium-szegény víz javította az állatok hosszú távú memóriáját [48] .

Ráadásul a deutérium csökkentése javíthatja a neurotranszmitterek termelését az agyában.

A 2015-ös tanulmány szerzői szerint az egereknek biztosított deutérium-csökkentett víz látszólag utánozta az antidepresszáns gyógyszerek hatását (mellékhatások nélkül)  [49] 

# 4: Rák elleni hatások

A deutérium csökkentése ígéretes módszer a rákterápiában. A deutériumszegény víz és étel a lehetséges egészségügyi előnyeit szemügyre vesszük akkor a rák elleni hatásait a legerősebb klinikai bizonyítékok támasztják alá.

Az elsődleges rákkezelési módszer helyett a kutatók elsősorban adjuváns kezelésként használják a szokásos kezelések mellett [50] .

A deutérium csökkentéssel végzett kutatói kísérletek drasztikusan megnövelték a túlélési időket több vizsgálat során a következő rákfajtákban:

 • Tüdőrák [51]
 • Mellrák [52]
 • Prosztatarák [34]
 • Hasnyálmirigyrák [34]
 • Glioblastoma multiforme (agydaganat) [34]

Az előnyök valószínűleg így működnek:

 • A deutérium lebontása csökkentheti a DNS károsodását és a rákos mutációkkal összefüggő egyszálú törést [52] .
 • A deutérium csökkentő kezelések indukálhatják a rákos sejtek oxidatív stresszét azáltal, hogy megfordítják a deutérium gradienst a mitokondriumokban, és protonokat mozgatnak a mitokondriális mátrixból az intermembrán térbe  [53] 
 • Sok rákos sejt a Warburg anyagcserével (anaerob glikolízis)  működik és a deutérium felhalmozódásával jár, de a deutérium csökkentése megfordíthatja ezt a hatást azáltal, hogy elősegíti a rákos sejtek egészségesebb anyagcseréjét és „újrahasznosítását” [34] .
 • A deuterált lipidek (zsírok)(deutériumban gazdag) növelik a gyulladást és a rákot elősegítő lipoxigenáz anyagcserét, míg a deutérium csökkentése visszafordítja ezt [54] [55] .

Alapvetően a deutérium csökkentése jól használható nem invazív (nincs vágás) módszer lehet a rák megelőzésére, a növekedés lassítására, vagy akár visszafordítására.

És ha nem is rákos valaki, a deutérium csökkentése a rák kockázatát nagy valószínűséggel csökkenti.

# 5: Javított szív- és érrendszeri egészség

A szívben lévő sejtekekben is nagyon sűrű a mitokondriumok száma. 35%-a a szív tömegének a mitokondriumok súlya [56] .

A deutérium csökkentése javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget és a szívműködést azáltal, hogy segíti a mitokondriumok jobb működését [52] [57] .

És amint már említettük korábban, a deutériumban gazdag étrend & víz csökkentheti a foszfolipidek stabilitását és megzavarhatja azok működését [23] .

Vannak bizonyíték arra is, hogy a szív foszfolipid megváltozása a szívbetegséghez kapcsolódik [58] .

Ezért a deutérium csökkentése javíthatja a szív egészségét, mivel fenntartja a foszfolipidek szabályos konfigurációját.

A deutérium lebontásának 7 legjobb módszere

1. Diéta: a deutérium csökkentése érdekében

Az étrend nagyban befolyásolja a szervezet deutériumszintjét.

Alacsony szénhidráttartalmú, teljes élelmiszer-alapú étrend, amely magas zsírtartalommal, zöldségekkel és állati termékekben gazdag csökkentheti a deutérium szintet [59] .

Másrészről, a magas cukor-, keményítő- vagy feldolgozott élelmiszerek fogyasztása megemelheti a deutérium szintet a testében [59] .

A deutérium-szegény étrend alapjául szolgáló elv egyszerű: alacsony deutériumtartalmú ételeket enni és többnyire kerülni a magas deutériumtartalmú ételeket.

Mint láthatta, a fent említett alacsony deutériumtartalmú ételek rengeteg átfedésben vannak olyan étrenddel, mint a ketogén diéta, a paleo diéta és a húsevő étrend. (Valószínűleg nem véletlen, hogy ezek az alacsony deutériumtartalmú diéták elősegíthetik vagy kezelhetik az elhízást, cukorbetegséget, rákot, epilepsziát és szívbetegségeket. [21] [60] [61] )

Az élelmiszerek deutériumtartalma

Itt van néhány élelmiszer deutériumtartalma, a Preventa jóvoltából:

 • Búzaliszt: 150 ppm
 • Répacukor: 146 ppm
 • Kukorica: 145 ppm
 • Burgonya: 143 ppm
 • Zab: 141 ppm
 • Sertéshús: 138 ppm
 • Marhahús: 138 ppm
 • Spenót: 136 ppm
 • Földimogyoróvaj: 131 ppm
 • Olívaolaj: 130 ppm
 • Vaj: 124 ppm
 • Marhahús: 121 ppm
 • Sertészsír: 116 ppm (Basov és társai (2014) is megerősítették)

Bölcs döntések meghozatalához azonban nem kell tudnia minden étel pontos deutériumtartalmát.

A következőket kell figyelembe vennie:

 1. Összetevők
 2. Feldolgozás
 3. Származási hely

Mint az első listából kiderül, az összetevők jelentős különbséget mutatnak (búzaliszt, disznózsír)

Magasabb deutériumtartalommal leginkább a szénhidrátok, cukrok és keményítők rendelkeznek – természetesen. Az állati termékek, zsírok és leveles zöldekkel ellentétben.

A feldolgozás a deutériumtartalmat befolyásolja.

Először is, a finomított lisztben, cukorban vagy más növényi termékekben több deutérium van, mivel a gyártási folyamat eltávolítja az alacsony deutériumtartalmú növényi anyagot.

Egy másik ok a párolgás. Sok ételkészítési módszer magában foglalja a melegítés valamilyen formáját (például forrás vagy dehidratáció), amely párolgást eredményez, amely a deutériumot koncentrálja az ételekben.

Otthon főzés közben az ételek deutériumtartalmát alacsonyabban tarthatja, ha gőzt és nedvességet nem engedi elpárologni főzés közben (kukta).

Végezetül, akárcsak a víznél, a magasság és szélességi fok befolyásolja a növények és más élelmiszerek deutériumtartalmát.

Ez azt jelenti például, hogy ha távol élsz az egyenlítőtől, akkor valószínűleg nem kéne enni az egyenlítői országokból importált ételeket – különösen télen (PL: banán). (a globális élelmiszer-szállítás viszonylag új találmány és a szervezetünkben felhalmozzák a deutériumot ezek az élelmiszerek.)

# 2: Deutérium-szegény víz (DDW)

A deutériumcsökkentett víz pontosan az aminek hangzik: csökkentett deutériumtartalmú víz [5] [62] .

A különböző tudósok eltérően határozzák meg a DDW-t, ám statisztikai szempontból a természetben előforduló 140 ppm alatti víz nagyon ritka, főként a sarki régiókban fordul elő.

A sokkal alacsonyabb deutériumtartalmú víz speciális boltokban beszerezhető. A frakcionált desztillációnak nevezett eljárással, amely kihasználja a könnyű és a nehéz víz forráspont-különbségeit, a gyártók 5–125 ppm deutériumtartalmú vizet állítanak így elő.

DDW (deutérium csökkentett víz) vs deutérium-szegény étrend

Az étrenddel összehasonlítva a speciális boltokban kapható DDW rövid távon hatékonyabb a deutérium szintjének csökkentésében. Az étel és a víz a deutérium fő forrása a testében, de a kereskedelmi forgalomban kapható DDW sokkal alacsonyabb deutériumszintet tartalmaz, mint a természetes deutérium-szegény ételek, így gyorsabb ez a módszer.

A legtöbb módszerrel ellentétben a DDW nem támaszkodik a test természetes csökkentő mechanizmusaira. Ezért ez jó választás rákos betegek számára, vagy akiknek nehézségeik vannak az egészséges deutérium szintnek elérésével.

Míg az alacsony deutériumtartalmú diéták belülről csökkentik a deutériumot, az DDW ivása izotópikus sokknak nevezett folyamat révén csökkenti a sejtek és mitokondriumok deutériumát [63] .

Minél alacsonyabb a deutériumcsökkentett víz koncentrációja (ppm), annál gyorsabban csökkenti a test szintjét, de annál drágább is.

Hogyan használjuk a deutériumcsökkentett vizet

Sokan 25-105 ppm deutérium-csökkentett vizet használnak az egyetlen hidratálási módszerként 4-16 hétig.

A leggyakoribb módszer a DDW (víz) használata a deutérium célszintjének eléréséhez a testben, majd az alacsony deutériumtartalmú diéta és más módszerek alkalmazásával a csökkentett deutériumszint fenntartása.

Karbantartási, wellness célokra és az öregedés potenciális lelassításához néhány ember hosszú ideig 125-136 ppm vizet használ. Ezt a koncentrációt elérheti a DDW hígításával vagy természetesen deutériumban szegény forrásvíz (gleccser forrás) felhasználásával.

Emlékszel a vízciklus ábrájára korábban? A deutérium szintje alacsonyabban van az egyenlítőtől távol és nagy tengerszint feletti magasságban vagy ahol hideg van.

A Preventa (magyar) megfizethető, deutérium-szegényített víz.

Csak igyon Preventa 125-öt, mintha normál vizet fogyasztana. Ideális módszer a deutérium csökkentés kipróbálására, a karbantartás céljából vagy egy orvosi DDW-protokoll nyomon követésére vagy más olcsó módszerekkel történő párosításra.

Akár keverheti, a Preventa 125-öt 25 ppm DDW-vel is, hogy tisztább deutérium-szegény vizet élvezhessen.

# 3: Böjt és száraz böjt

A rendszeres böjtölés a deutérium csökkenéséhez vezet, azáltal, hogy a test anyagcseréjét a zsírégetés felé irányítja.

Amikor zsírt éget (akár nemrégiben tárolt vagy fogyasztott), a mitokondriumai 1,1 kilogramm vizet termelnek minden 1000 gramm elégetett zsírért [64] .Ez a „metabolikus víz” deutérium-szegény, jellemzően körülbelül 115 ppm.

A ketogén étrendhez hasonlóan a böjt segíthet az elhízás, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében [65] [66] [67] . Ezek az előnyök – legalább részben – a deutérium csökkenésének tudhatók be.

A száraz böjt hasonló a böjthöz, de az ételek kerülése mellett vizet inni sem szabad.

Egy 2013. évi tanulmány megállapította, hogy egy ötnapos száraz böjt tíz egészséges felnőtt számára biztonságos volt. Ez a kis tanulmány nem bizonyítja, hogy mindenki számára biztonságos, de bizonyítja, hogy a száraz böjt nem vakmerőség [68] ..

Valójában a metabolikus víztermelés megmagyarázhatja, miért mondható biztonságosnak a száraz böjt. Azt is vegye figyelembe, hogy nem feltétlenül kell öt napig egymás után száraz böjtöt tartani!

A deutérium csökkenése és a száraz böjt mögött rejlő logika igen egyszerű. Ha ideiglenesen elkerüli a vízivást és az ételeket, akkor kiküszöböli a deutérium két fő forrását, amelyek felgyorsíthatják a kiürítésüket, mivel a szervezet a tárolt testzsírokat égeti el üzemanyagként.

A böjt és a többi gyakorlat, amelyet hamarosan olvashatsz, nem valószínű, hogy drasztikusan csökkentik a deutériumot önmagában. Ennek ellenére jól működnek más módszerekkel kombinálva, vagy az alacsony deutériumszint fenntartása érdekében.

# 4: Infravörös és napfény

Az infravörös fény (IR) növeli az energiatermelést azáltal, hogy a mitokondriumok képesek fényt elnyelni, felhasználni a 640nm-890nm tartományban [69] .

Infravörös fényt kaphat fényterápiás eszközökből vagy napfényből, amely körülbelül 49,4% infravörös fényt jelent (napfény)  [70] .

A megnövekedett energiatermelés eredményeként a mitokondriumai extra metabolikus vizet termelnek, amely deutériumban szegényt (kb.115 ppm) [71] .

Érdemes megjegyezni, hogy néhány kutató elmélete szerint az infravörös fény (IR) több módon is segíti a mitokondriumokat [72] [73] .

Úgy gondolják, hogy az infravörös csökkenti a mitokondriumokat körülvevő víz viszkozitását így az energiatermelés fokozódik [76] .

Az IR-ből származó csökkentett vízviszkozitás ugyancsak utánozza a deutériumcsökkenés előnyeit, mivel a deutérium növelheti a víz viszkozitását [75].

Végül, de nem utolsósorban, az infravörös fény, a napfény és a szauna melege növeli az izzadást. Az izzadás a test egyik természetes deutérium-csökkentő mechanizmusa, tehát jó hír azoknak akik szeretnek szaunázni, napozni, vörös fényterápiázni, sportolni [76] .

Vörös és infravörös fény 12 lenyűgöző hatása a testünkre! – cikk

Infraszauna készítése biohackereknek – cikk

# 5: Hidegterápia

A hidegnek való kitettség növeli az anyagcsere-sebességét a termogenezis (hőtermelés) révén, amely hőt termel a protonok eloszlatásával [77] .

Egyszerűen szólva a testednek több hőre van szüksége, ezért több üzemanyagot(zsír, szénhidrát) éget, használ fel.

Hidegterápia otthon | Gyógyulj a hideg vízzel – cikk

Emellett növeli a barna zsírszövet szintjét, amely egy speciális zsírfajta, amelynek anyagcsere aktivitása nagyobb és képes még nagyobb hőt teremteni a testzsír és a szénhidrát elégetésével [78] .

A hidegterápia hozzájárul a deutérium csökkentéshez is. Fontos megjegyezni, hogy egyes emberek teste képes jobban alkalmazkodni a hideghez, mint másoké  [79] .

Valószínűleg, ha az ősei távol éltek az egyenlítőtől, akkor jobban alkalmazkodott a szervezetük a hideghez. A világos bőrű embereknek könnyebb hozzászokni a hidegterápiához, mivel nekik mitokondriumaik úgy funkcionálnak genetikailag, hogy több hőt termelnek., mint egy afrikai embernek, akinek mitokondriumai sokkal több energiát (ATP-t) termelnek, mint hőt. Ezért lehet, hogy maratonokat ők nyerik (több energiát termelnek).

# 6: Edzés & Mozgás

Az edzés csökkenti a deutérium szintjét azáltal, hogy növeli a deutérium-szegény anyagcserevíz mennyiségét, és izzadtságot eredményez [80] .

Az aerob testgyakorlat 65% VO2 max (maximális oxigénmennyiség) alatt a legjobb testmozgás az anyagcsere-víztermelés fokozására, mivel ez éget a legtöbb zsírt [81] .
Ez azt jelenti, hogy 65%-osan végzett aerob mozgás lehet a legoptimálisabb a deutériumszegény sejtvíz előállítására.

Az aerob testmozgás és a böjt, illetve a ketogén étrend összekapcsolása lehetővé teszi, hogy percenként 1,5 gramm vagy annál nagyobb zsír oxidációs szintet érjen el [81] .Másként fogalmazva: ez 99 milliliter 115 ppm deutériumszegény anyagcsere-víz óránként. Ez igen jó eredmény.

# 7: Helyes légzés + tiszta levegő

A tiszta levegő belégzése nem elegendő a deutérium szintjének csökkentéséhez, de a levegőszennyezés megnehezítheti a deutérium csökkentését.

Az épületekben, az utakon és a mezőgazdasági területeken található levegőszennyező anyagok növelik az elhízás, a cukorbetegség és a mitokondriumok károsodásának kockázatát, és megnehezíthetik a fogyást [82] [83] [84] [85] .

A szennyezésből adódó alacsony sejt oxigénszint növelheti a cukorfüggést, inzulinrezisztenciát válthat ki, és rossz mitokondriumokhoz vezethet [86] [87] [88].

Ne feledje, hogy ha a test szénhidrátokra támaszkodik energiaforrásként, és nem képes hatékonyan elégetni a zsírt, ez magasabb deutériumszintet eredményez [14].

Alapvetően tiszta levegőre van szüksége a mitokondriumoknak optimális működéséhez és az egészséges deutérium szint fenntartásához. A tiszta levegő belégzésének biztosításával javíthatja a mitokondriális funkciókat (és így a deutérium-csökken), ha lassan és helyesen lélegzik. 

A lassú légzés (percenként hat lélegzetvétel) növeli a sejtek oxigénellátottságát a Bohr effektus révén, ami segíthet csökkenteni a deutérium szintjét [89] .

Hogyan lélegezz helyesen- A szájlégzés veszélyei😮 – cikk

Összefoglaló

A deutérium-csökkentő módszerek többsége fantasztikus hatással vannak az egészségére, még úgy is, ha nem vennénk figyelembe a deutériumcsökkenést.

Mindenkire jó hatással vannak az olyan gyakorlatok, mint például egészséges szezonális étrend, a böjt, a napfény, a testmozgás és a tiszta levegő.

A DDW (“deuszegény víz”) használata a leggyorsabb módszer a deutérium csökkentésére, de a legdrágább is. A legtöbb ember nem használja hosszú távon a DDW-t.

A hosszú távú egészség és wellness legjobb megoldása szerintünk a jó minőségű víz, és ketogén, paleo diéta + egészséges napozás, mozgás, hidegterápia, testünk leföldelése, elektroszmog kerülése, az alvásunk optimalizálása (hiszen ilyenkor égetjük el a legtöbb zsírt), kék fény blokkolása.

A deutériumcsökkentés úttörői:

 • Dr. Somolyai Gábor, PH.D.
 • Dr. Boros László
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1114117065627650&id=100010881004678

Forrás: nourishmeorganics.com


Jacsó Jakab
Jacsó Jakab

Szia, Jakab vagyok. Én és csapatom azért hozta létre ezt az oldalt, hogy segítsünk az egészséged optimalizálásában.
Személyi edző vagyok. Több mint 8 éve kezdődőtt el, hogy kutassak ebben a témában rengeteget olvastam és hallgattam orvosok, P.h.D és szakemberek írásait, szavát, és szenvedélyesen foglalkozom az egészséggel és a testünk funkcióival.
Megpróbálom egyszerűen elmagyarázni neked azokat a lépéseket, amelyeket megtehetsz a teljesítmény növelése és a modern betegségek gyógyítása, valamint a könnyű fogyás érdekében.

Articles: 25

Egy hozzászólás

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük